Elvira Nabiullina rămâne guvernator al Băncii Centrale a Rusiei până în 2027 / Deși are mulți critici, ea este sprijinită personal de Vladimir Putin

Elvira Nabiullina, guvernatoarea bancii rusiei Sursa foto: YURI KOCHETKOV / AFP / Profimedia

Poziția de guvernator al Băncii Centrale a Rusiei, deținută de Elvira Nabiullina, este sigură încă doi ani, datorită sprijinului personal al președintelui Vladimir Putin, dar Kremlinul se va confrunta cu o dilemă privind succesiunea când mandatul ei record se va încheia, în 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Nabiullina, în vârstă de 61 de ani, este intens criticată de parlamentari și de unii oameni de afaceri importanți, încă de la preluarea mandatului, în 2013, dar întotdeauna a beneficiat de susținerea lui Putin.

Zvonurile privind demisia sa s-au intensificat după ce Banca Centrală a majorat în octombrie rata dobânzii la 21%, pentru a ține sub control presiunile inflaționiste, în urma celor mai mari cheltuieli din domeniul apărării ale Rusiei din Războiul Rece.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

La postul de televiziune de stat, criticii au acuzat-o că sabotează economia rusă pentru a ajuta Statele Unite, sau ia măsuri pentru falimentul afacerilor cu obsesia sa privind contracararea inflației, transmite Agerpres.

Dar Nabiullina își va păstra poziția până la expirarea mandatului ei, în 2027, când, conform legii, va trebui să demisioneze. Dacă nu apar turbulențe politice, poziția guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei este sigură, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

„Ea nu se confruntă cu riscuri, are o poziție puternică”, a declarat un oficial rus. Întrebat dacă Kremlinul ia în considerare un succesor, oficialul pur și simplu a atras atenția că încă mai are doi ani de contract.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Dar alte surse vorbesc deja despre „Problema 2027” care vizează dificultățile nu doar ale înlocuirii guvernatorului Băncii Rusiei, ci și ale membrilor echipei sale, care ar putea fi tentați de locuri de muncă mai bine plătite, după plecarea sa.

O poziție de vârf la Banca Rusiei nu este la fel de bine plătită ca la o bancă comercială și există riscul de a fi afectat de sancțiunile occidentale, adică nu mai poți călători, nu poți deține active străine sau nu poți trimite copii la studii în străinătate.

„Nu există acum o problemă, dar va fi din 2027, când jumătate din angajații importanți ai Băncii Centrale a Rusiei vor pleca cu Nabiullina, și nu există o echipă alternativă”, susțin sursele.

În ultimii trei ani, economia rusă a avut o evoluție mai bună decât se estima, dar ar urma să încetinească semnificativ anul acesta, pe fondul dobânzilor ridicate. Luna aceasta, Nabiullina a avertizat că scăderea semnificativă a cotațiilor țițeiului pe plan mondial, în urma taxelor vamale anunțate de președintele Donald Trump, reprezintă un risc la adresa economiei ruse.

„Aveți dreptate că principalul canal de influență ar putea fi prin modificarea prețurilor petrolului, mai precis declinul cotațiilor țițeiului. Dacă astfel de războaie comerciale continuă, și vedem o escaladare acum, de obicei se înregistrează o scădere a comerțului mondial, a economiei globale și, posibil, a cererii pentru resursele noastre de energie”, a spus Nabiullina în Parlament.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei avertiza că taxele vamale americane ar putea încetini creșterea economiei globale și ar putea alimenta inflația, în timp ce ani de zile cotațiile țițeiului ar putea fi mai reduse decât estimările, ca rezultat al scăderii cererii pe plan mondial.

Conform prognozei Băncii Rusiei, cotația medie a barilului de petrol se situează la 65 dolari în 2025 și 60 dolari în 2026. Aceste previziuni ar urma să fie modificate la viitoarea reuniune a Board-ului instituției, din 25 aprilie.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.