Președintele Franței, Emmanuel Macron, vrea să “europenizeze” strategia franceză în sectorul digital, cu întărirea fondurilor instituționale și ridicarea barierelor acutale, pentru a construi giganți digitali continentali, potrivit BFM TV.
“În prezent, în primele 10 capitalizări mondiale există opt companii din industria tech și niciuna europeană. O sursă de speranță este că, din aceste opt companii, niciuna nu exista acum 25 de ani, deci toate speranțele sunt permise”, a afirmat șeful statului francez.
Emmanuel Macron a detaliat strategia UE sub președinția franceză care vizează crearea de “campioni digitali susținând inovația și creșterea actorilor emergenți în acest domeniu.”
O strategie care constă în aplicarea la nivel european a rețetelor folosite în Franța în ultimii ani.
“Franța aplică o strategie în materie de un pic mai mult de patru ani care a demonstrat eficiența sa prin intermediul rezultatelor pe care le avem în termeni de colectare de fonduri, creare de start-ups. Dorim să europenizăm această strategie și să reușim să avem fonduri europene pentru finanțarea start-up-urilor noastre și actori digitali mai inovatori mobilizând investiții instituționale.”
Pe modelul francez, Emmanuel Macron dorește ca Europa să se doteze cu fonduri instituționale mai puternice pentru a finanța ecosistemul tech.
“A atrage finanțări înseamnă a reuși să mobilizăm economiile instituționale ale europenilor spre riscul și inovația acestor campioni, este un element esențial”, a afirmat Emmanuel Macron. „Acest lucru ne va permite să le apărăm suveranitatea și să evităm ca acestea din urmă, atunci când sunt în cea mai puternică fază de creștere, să meargă să caute acești bani la anglo-saxoni sau la asiatici.”
Pe lângă finanțare, Macron a pledat și pentru mai puține bariere, astfel încât actorii naționali să se poată dezvolta rapid pe ansamblul continentului, cu acces la o piață potențială de 447 de milioane de oameni, cu scopul de a atinge mai repede o talie critică.
“Crearea unei adevărate piețe a digitalului înseamnă simplificarea regulilor noastre și suprimarea barierelor între cei 27”, a pledat Macron.
“Am reușit în Europa să creăm reguli de protecție individuale în digital”, a continuat Emmanuel Macron, referindu-se la regulamentul GDPR. „Nu doar că este un succes pe continentul european, dar am făcut din asta un standard internațional. Marile grupuri americane se supun acestui standard. Când vom ști să ne organizăm vom crea standarde la scară mondială”.
Un demers pe care președintele Franței dorește să-l continue sub președinția franceză cu acordul la nivel european privind taxarea multinaționalelor precum și cu intrarea în vigoare a regulamentelor DMA și DSA discutate în prezent în Parlamentul European.