Energia nucleară în Europa: Cine este pentru și împotriva ei și de ce?

Centrală nucleară EDF foto: EDF

Din cauza istoriei sale catastrofale, cuvântul „nuclear” face deseori ca oamenii să fie reticenți în a o considera o formă de energie fiabilă și sigură.

Unii susțin că, spre deosebire de combustibilii fosili, este una dintre cele mai curate surse de energie, deoarece nu produce emisii de gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, însă, deșeurile nucleare rămân periculoase timp de mii de ani și prezintă probleme de mediu de lungă durată.

Cu toate acestea, mai multe țări europene consideră că energia nucleară este esențială pentru supraviețuirea lor economică și o văd ca fiind una dintre cele mai bune opțiuni în ceea ce privește provocarea schimbărilor climatice.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Euronews Business analizează avantajele și dezavantajele energiei nucleare și ce țări europene sunt pro și contra acesteia.

Țările care promovează energia nucleară

De la descurajantul incident de la Fukushima, care a avut loc în Japonia în 2011, Europa rămâne divizată în ceea ce privește posesia de centrale nucleare din ce în ce mai multe.

Italia și Lituania au renunțat complet la energia nucleară pentru producerea de electricitate. Cu toate acestea, Franța a fost un susținător al energiei nucleare ca sursă cu emisii reduse de carbon. În plus, Bulgaria, Italia, Croația, Finlanda, Ungaria și Polonia au sprijinit Franța în ambiția sa nucleară. Dintre cele 163 de reactoare nucleare din Europa în august 2023, 56 de unități se aflau doar în Franța.

Energia nucleară este bine stabilită în Europa, întrucât există centrale nucleare operaționale în 13 din cele 27 de state membre și furnizează aproximativ un sfert din totalul energiei electrice din Europa.

Ținând cont de incertitudinea legată de petrol și gaze, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat un plan de 57 de miliarde de dolari pentru a construi șase reactoare nucleare de ultimă generație în țară, începând cu anul 2028.

Țările care se opun energiei nucleare

Belgia și Germania, alături de Elveția și Spania, sunt țările care intenționează să își elimine treptat industria nucleară, ținând cont de implicațiile și provocările periculoase ale acesteia.

Aceste țări au planificat să renunțe în totalitate la planurile lor privind energia nucleară, dar se abțin totuși de la eliminarea completă a acesteia, având în vedere schimbările geopolitice din domeniul energiei.

Potrivit Comisiei Europene, opoziția față de energia nucleară a dus la o scădere globală de 25% a energiei electrice produse prin scindarea atomilor în Uniunea Europeană cu 27 de țări între 2006 și 2020.

Mai multe speranțe pentru energia nucleară pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește

Este interesant faptul că într-unul dintre sondajele recente publicate de Fundația Maghiară se poate observa o percepție pozitivă tot mai mare a energiei nucleare în toate statele membre ale UE. Conform rezultatului acestuia, procentul de opoziție față de energia nucleară a scăzut de la 26% la 15%.

Meritul acestei transformări a percepției privind energia nucleară poate fi atribuit avantajelor acesteia, deoarece contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon și la minimizarea emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurând astfel sustenabilitatea energetică viitoare.

În plus, energia nucleară are o densitate energetică remarcabil de mare, ceea ce o face mai eficientă decât alte surse alternative. Spre deosebire de resursele solare și eoliene, centralele de energie nucleară funcționează independent, fără a depinde de condițiile meteorologice. Energia nucleară poate fi o soluție energetică pe termen lung, făcând oamenii mai puțin dependenți de fluctuațiile și disponibilitatea petrolului și a gazelor naturale.

Provocările rămân și sentimentele sunt împărțite

Dacă privim acum partea cealaltă a monedei, să nu uităm că șansele unor accidente nucleare precum cele de la Cernobîl și Fukushima pot avea un impact devastator asupra comunităților globale.

Infrastructura centralelor nucleare necesită, de asemenea, multe investiții și dezvoltare înainte de a putea fi operaționale. Odată ce sunt operaționale, amenințarea deșeurilor rămâne, deoarece eliminarea lor în condiții de siguranță poate fi o provocare descurajantă. În consecință, în întreaga Europă, sentimentele privind energia nucleară sunt împărțite.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: