Energie electrică. Piața pentru ziua următoare din România s-a cuplat cu cea din Bulgaria

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Pieţele zilnice de energie electrică din România şi Bulgaria s-au cuplat, miercuri, cu succes, prima zi de livrare fiind data de 28 octombrie.

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica anunță că, în calitate de agent de transfer pentru zona de ofertare a României, a realizat astăzi primul schimb comercial implicit, pentru data de 28 octombrie 2021, cu agentul de transfer din Bulgaria.

OPCOM, operatorul comercial al pieței de energie electrică, a transmis că, odată cu includerea graniţei RO-BG, o buclă geografică a fost închisă, iar regiunea sud-est europeană este acum pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare. Aceasta marchează încă o etapă importantă în procesul de integrare a piețelor europene pentru ziua următoare de energie electrică, potrivit instituției.

Implementarea cuplării prin preț permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune, arată OPCOM. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, determinată de o coordonare mai puternică între piețele de energie, urmărește să maximizeze bunastarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

Integrarea graniței dintre zonele de ofertare Bulgaria si România în SDAC marchează încă o etapă importantă în finalizarea modelului țintă european. În plus față de linia de înaltă tensiune în curent continuu dintre Grecia și Italia, piețele pentru ziua următoare din Grecia și Bulgaria sunt acum conectate și la nord, prin interconexiunea RO-BG, în SDAC.

Proiectul de unificare a pieței între Bulgaria și România este implementat de operatorii de pe piața de energie electrică și de operatorii sistemelor de transport al energiei electrice din cele două țări – Bursa Bulgară de Energie Independentă (BBEI) EAD, OPCOM S.A, ESO EAD și CN Transelectrica S.A, scrie publicația bulgară 24CHASA.

Scopul proiectului este integrarea frontierei bulgaro-române în Piața Europeană Unică („day ahead”) (SDAC – Single Day-Ahead Coupling), în conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) 2015/1222, care oferă linii directoare pentru distribuitrea capacității transfrontaliere și gestionarea congestionării, permițând distribuția simultană a capacității de transport transfrontalier și a energiei electrice.

Piața unică europeană „day ahead” distribuie o capacitate limitată de transport transfrontalier în cel mai eficient mod, legând piețele angro de energie electrică din diferite zone de piață printr-un algoritm comun. În același timp, restricțiile privind capacitatea transfrontalieră sunt luate în considerare, pentru a maximiza bunăstarea socială în țările europene acoperite.

Scopul SDAC este de a construi o piață unică pan-europeană pe segmentul „day ahead”. Piața integrată „day ahead” crește eficiența globală a comerțului, prin promovarea concurenței, creșterea lichidității și permite utilizarea deplină a resurselor pentru generarea de energie electrică în întreaga Europă, a adăugat ESO.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *