Energonuclear, compania de proiect responsabilă de proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, selectează consultant care să analizeze și să valideze soluția tehnică avansată de canadienii CANDU. Aflăm oficial și când vor fi puse în funcțiune cele două reactoare noi

Nuclearelectrica Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Energonuclear, compania de proiect pentru construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare Cernavodă, cel mai mare proiect ca valoare din economia românească – minim 7 miliarde euro, a scos la licitație un contract cu o valoare de 202.000 euro pentru asistență tehnică în vederea derulării etapei 1 a proiectului unităților 3 și 4.

Vizată, în această fază, este elaborarea a două rapoarte tehnice în șase luni, anume „1. Raport tehnic de analiză și validare a concluziilor Candu Energy (companie canadiană ce a furnizat tehnologia pentru 1 și 2 și) o va livra și pentru 3 și 4 – n.r.) cu privire la calificarea Clădirilor reactoarelor nucleare U3&U4 la codurile și standardele actuale, precum și posibilitatea folosirii acestora încă 60 de ani dupa punerea unităților în funcțiune; 2. Raport tehnic de analiza și validare a concluziilor Candu Energy cu privire la calificarea Clădirilor serviciilor nucleare U3&U4 la codurile și standardele actuale, precum și posibilitatea folosirii acestora încă 60 de ani după punerea unităților în funcțiune”.

În caz de necesitate, contractul are și o a doua componentă, prestatorul trebuind să participe la întâlnirile online dintre reprezentantii Energonuclear și cei ai Candu Energy pentru clarificarea/rezolvarea eventualelor observații făcute de Prestator în cuprinsul rapoartelor tehnice. Comunicarea va fi realizată în limba engleză.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Rezultă astfel că acest consultant ce va fi selectat va trebui să verifice, să simplifice și să valideze propunerile canadienilor de la CANDU pentru proiectul U3 și U4. Practic, de prestația acestuia va depinde convingerea părții române dacă ce propun canadienii este fezabil sau nu.

Iată, pe larg, în ce va consta munca acestui consultant, din descrierea serviciilor ce vor trebui prestate. Cu această ocazie, aflăm și că termenele pentru punerea în funcțiune pentru cele două noi reactoare este 2030, respectiv 2031:

„Echipa Prestatorului serviciilor de asistenta tehnica va analiza ipotezele, metodologia folosita pentru obtinerea rezultatelor si a concluziilor cuprinse in urmatoarele documente tehnice care vor fi intocmite de Candu Energy: – „Analysis and Design Check Assessment of Reactor Building (RB)” – „Analysis and Design Checks of Service Building (SB)”; Documentele tehnice supuse verificării vor fi redactate în limba engleză și puse la dispoziția Prestatorului de Achizitor. O descriere detaliată a acestor documente tehnice este prezentată în Caietul de Sarcini. În urma analizării documentelor tehnice de mai sus, Prestatorul va redacta câte un raport tehnic pentru fiecare dintre cele doua documente tehnice supuse verificării, în care va include cel puțin analiza ipotezelor folosite de Candu Energy, a metodologiei aplicate pentru calificarea structurilor verificate, a corectitudinii rezultatelor și a concluziilor formulate de Candu Energy. Rapoartele tehnice ce vor fi redactate de Prestator vor include rezultatele analizării și validării concluziilor Candu Energy cu privire la: • calificarea structurilor civile existente (Clădirea Reactorului, Cladirea Serviciilor) în conformitate cu codurile și standardele actuale; • posibilitatea folosirii structurilor civile existente înca 60 de ani dupa punerea unităților în funcțiune (2030-U3, 2031-U4”.

Ofertele pentru asistență tehnică se vor desface în 8 iunie. Departajarea lor se face, în primul rând, de experiența companiei, apoi de preț și de graficul de realizare a lucrărilor.

Energonuclear, înființată încă din 2009 de Nuclearelectrica, are ca scop special implementarea proiectului U3 și 4 de la Cernavodă.

Conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica, proiectul Unităţilor CANDU 3 şi 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al îndeplinirii ţintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE. Intenţia statului român şi a SNN, în conformitate cu noua strategie, este de a realiza acest proiect de aproximativ 2×700 MWe într-un consorţiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, parafat în octombrie 2020 la Washington DC de guvernele SUA şi al României, aprobat de CE ulterior şi ratificat de Parlamentul României în iulie 2021. De asemenea, există interesul SUA, prin US Exim, de a finanţa proiectele energetice româneşti, inclusiv nucleare, cu 7 miliarde dolari și s-au făcut demersuri pentru implicarea francezilor de la Areva în proiect, pentru acordarea de servicii specializate. Prin implementarea proiectului, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie, la nivel naţional, va fi de 36%, iar contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie fără emisii de CO2, de 66%, simultan cu dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare şi a altor industrii colaterale. Proiectul prevede construcţia a încă 2 unităţi CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, cu o capacitate de 700 MW/Unitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Niciodată. Se vor fura banii pt.,,studii de fezabilitate ” și pt. ce vor mai nascoci nenorociții.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.