Eolianul a fost azi prima sursă de energie din România, peste ape. Pe vârf de consum, ne permitem și exporturi

Foto Pexels/ Pok Rie Foto Pexels/ Pok Rie

2.000 de MW eolieni se produceau astăzi, de dimineață, în intervalul 06.00 – 08.00, energia produsă de aici fiind pe primul loc în topul surselor. Abia apoi urma apa, adică Hidroelectrica, cu până în 1.700 MW, apoi nuclearul, care merge în bandă, la circa 1.400 MW. Cărbunele stă sub 1.000 de MW iar termocentralele pe gaz (hidrocarburile, așa cum apar în diagrama Transelectrica) acontează 1.200 MW. Este o situație foarte rară ca Hidroelectrica să piardă prima poziție în topul producătorilor de energie, compania de stat fiind, de departe, principala sursă de curent a țării.

Este de observat că, pe un vârf de consum intern, pe fondul caniculei, de 7.200 de MWh, totuși suntem capabili de exporturi, în limita a câteva sute de MWh, pentru că avem exces de producție. De asemenea, producție eoliană mare înseamnă energie competitivă la export, pentru că energia regenerabilă este cea mai ieftină dintre toate fiind subvenționată de toți consumatorii români prin sistemul certificatelor verzi.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acest lucru este vizibil imediat pentru că, analizând structura producție de energie din SEN, tot azi, dar în jurul orei 11.30, vedem că producția de energie eoliană începe să scadă, pe fondul acalmiei atmosferice, moment în care trecem la import net. La o producție eoliană de 1.200 MWh – scădere de 800 MWh față de dimineață, chiar și cu ridicarea producției de energie fotovoltaică, suntem nevoiți să recurgem la importuri.

Analizând structura schimburilor transfrontaliere cu energie, vedem că suntem net exportatori către Ungaria, în prima parte a zilei, apoi începem să importăm de la ei, în a doua parte, cu precădere seara. Cu Bulgaria, a doua țară cu care facem comerț, exportăm aproape pe toate intervalele orare.

România are, în primele șase luni din 2023, cele mai mari exporturi de electricitate din ultimii 10 ani și este totodată net exportator, adică avem cu mult mai multă energie exportată decât importată. Cele mai mari exporturi de electricitate și statutul de exportator net a fost atins pe fondul unui consum redus, și casnic, dar mai ales industrial. Cu marile fabrici energofage închise sau subcapacitate (Alro, Liberty Galați, marile combinate chimice), devine cumva firesc că, în general, consumul local să fie scăzut și excedentul să fie exportat acolo unde există cerere. Iar cerere există la vecinii bulgari și unguri. De altfel, recent, directorul executiv al Operatorului Sistemului de Electricitate din țara vecină, Angelin Țaciov, citat de Novinite, preciza că Bulgaria preferă să se aprovizioneze cu energie ieftină din România. „În prezent nu importăm de la centrale pe gaz mai ieftine, ci importăm energie electrică din România, produsă de hidrocentralele lor. Prețul este mult mai mic. Și este destul de normal ca piața bulgară să beneficieze”, a spus oficialul bulgar.

Mai este de precizat că, deși adevărat că avem în acest zile de caniculă vârfuri de consum, acestea sunt totuși cu mult mai mici ca în anii din urmă. Acum, abia atingem 7.200 – 7.300 MWh. Când industria mergea la capacitate, acum câțiva ani, vârfurile de consum însemnau peste 10.000 de MWh.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Si la unguri si la bulgari bate vantul cam in aceleasi intervale orare , deci curentul este ieftin. In vreme ce in Ungaria , aliatii lor rusi le fac 2 reactoare nucleare de 1000Mw , la noi se mimeaza reluarea lucrarilor la Cernavoda pentru 2 reactoare de 700Mw care trebuiau sa fie gata din anul 1995 complet , toate cele 5 grupuri. Dar poate ca o sa ne ajute rolul de cobai , pentru grupurile nucleare de mici dimensiuni , cu care vom fi utilati. Romanii platesc pentru energia eoliana de 2-3 ori mai mult decat oricare tara europeana , iar energia acestora este exportata la preturi mai mici , din cauza subventionarii pretului de catre romani . Suntem captivi in mrejele lui Basescu-Nastase-Iohanis etc si nu mai putem iesii decat printr-o revolutie completa. Sa traiti bine! Ha ha

  2. Multa ipocrizie, doar ca aceste unitati eoliene si fotovoltaice nu sustin un sistem e nergetic din cauze naturale ,dor ca sistemul energetic trebuie sa functioneze independet de aceste cauze!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.