Erbașu: Preţurile la materialele de construcţii au crescut dramatic, cu zeci de procente. Ne manifestăm nemulţumirea că nu se fac autostrăzi, reţele, utilităţi sau spitale, fără să ştim cauzele

santier construcii Pixabay Sursa foto: Pixabay

Preţurile la materialele de construcţii au crescut dramatic în ultima perioadă, iar impactul asupra proiectelor de investiţii, mai ales în lucrările publice, va fi semnificativ, a spus astăzi antreprenorul Cristian Erbaşu la o conferinţă pe care a organizat-o Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Scumpirile se simt în toate sectoarele din acest domeniu şi încep de la criza materiilor prime, România fiind un mare importator.

„Avem de-a face cu o creştere dramatică a preţurilor, extrem de greu controlabilă, imposibil de a fi previzionată şi selectăm clar câteva cauze generale. Materiile prime reprezintă punctul de lansare pentru aceste scumpiri, că vorbim de metale, petrol, orice, acestea s-au dus în sus la toate Bursele din lume şi nu cu cinci procente sau zece procente ci cu zeci de procente până la 100%. Din cauza unei impredictibilităţi cauzate de piaţă, de necunoaşterea unui plan de investiţii pe termen scurt şi mediu, producţiile au scăzut. Sunt foarte multe fabrici, companii care au mai multe puncte de producţie pe care le-au închis, prin urmare s-a creat o criză de materie primă în anumite momente şi în anumite zone. Trebuie să ţinem cont de faptul că suntem într-o pondere covârşitoare importatori de materii prime sau materiale de construcţii în sine. Aşadar, cursul valutar are şi el un impact foarte important asupra preţului în lei a oricărui material de construcţii”, a subliniat Cristian Erbaşu.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Dacă în cazul contractelor private preţurile sunt consolidate în euro, pentru cele publice contractele sunt în lei şi sunt foarte greu de finalizat pentru că antreprenorii sunt „prinşi” între presiunea furnizorilor şi a beneficiarilor.

Practic, constructorii nu au cum să găsească soluţii decât dacă toţi factorii implicaţi vor căuta soluţii de deblocare într-un moment special, a mai spus Erbaşu. „Ne manifestăm nemulţumirea că nu se fac autostrăzi, reţele, utilităţi sau alte spitale fără să ştim cauzele”, a conchis preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Creşteri de preţuri pentru produse siderurgice, materii prime şi materiale termo izolatoare

Miloş Jovicici, director general Procema, furnizor de oţel şi plasă sudată, a declarat: „Produsele siderurgice au suferit majorări semnificative de preţ. Oţelul –Beton, la cotaţiile bursiere a crescut în 12 luni cu 57%, de la 408 dolari la 641 dolari”.

Ovidiu Gurău, director comercial Terra Plast, produse din ţevi, PVC, afirmă că „începând cu decembrie 2020 creşterile sunt generalizate la toate materiile prime utilizate în procesul de producţie”. „Aş putea să spun că între august 2020 şi aprilie 2021 variaţia preţurilor este între 45% până la 90% din total, ca şi preţ de materie primă din cauza etilenei care stă la baza acestor materiale”, potrivit lui.

Roxana Ghioca, director general Austrotherm, producător de material termo- izolant la nivel naţional, susține: „Avem cotaţii istorice la materii prime, la nivel de granulă şi, dacă este să punem punctul pe „i”, iată că avem creşteri de preţ de 100% la achiziţia de materii prime”. „Evident, noi ca şi producători suntem în situaţia de a transfera în piaţă aceste costuri prin realitatea preţurilor la produsele noastre şi mai departe pe lanţ cei care utilizează produsele noastre nu pot continua proiecte începute şi agreate anterior pandemiei. Proiectele nu pot fi încheiate la nivelul de preţ actual”, a precizat Roxana Ghioca.

Lucrările de construcţii au consemnat un declin de 2,1% în zona euro în luna februarie comparativ cu luna ianuarie, iar în UE au înregistrat o scădere de 1,6%, potrivit datelor Eurostat. Singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut de la o lună la alta, în februarie, sunt Suedia, Austria, România şi Bulgaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: