Erste se așteaptă ca BNR să reducă dobânda, la ședința de vineri

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Erste, banca austriacă din spatele BCR, se așteaptă ca Banca Națională a României să reducă dobânda de politică monetară cu 25 de puncte procentuale până la 6,75%, la ședința Consiliului de Administrație de vineri, 5 iulie.

Riscurile fiscale, creșterile salariale puternice și accelerarea creditării consumatorilor au fost invocate de BNR la ședința din mai ca motive pentru amânarea primei reduceri a ratei, subliniind faptul că procesul decizional este dependent de date.

Deși aceste riscuri sunt încă prezente, inflația a scăzut mult mai rapid decât prognoza băncii centrale din luna mai, ceea ce ar trebui să susțină prima reducere a ratei la reuniunea din iulie de către o BNR dependentă de date, arată Erste. Reducerea ratei BCE din iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce privește momentul relaxării.

Perspectivele inflației sunt încețoșate de prețurile la energie

Există un risc semnificativ (30%) de a nu se face nicio modificare dacă banca centrală decide să prezinte prima reducere la conferința de presă din august pentru Raportul privind inflația, în special având în vedere incertitudinile ridicate privind previziunile din cauza prețurilor la energie și combustibili, iar inflația din iulie este probabil să crească.

Erste prognozează un indice al prețurilor de consum (IPC) la sfârșitul anului de 4,0% an/an față de ultima prognoză a BNR de 4,9% an/an și la o inflație de bază de 5,1% an/an până la sfârșitul anului, ușor sub prognoza BNR de 5,3% an/an.

Creșterea PIB este preconizată sub rata potențială estimată de 3,5%, prognoza Erste fiind de 2,6% an/an în 2024. Prin urmare, banca consideră că BNR poate reduce rata efectivă sub nivelul neutru.

BNR a menținut rata cheie neschimbată la 7,00% la reuniunea din mai, surprinzând consensul pieței, care se aștepta la o reducere de 25 de puncte de bază. La conferința de presă, guvernatorul BNR a declarat că banca centrală „depinde de date” și că evaluează momentul optim pentru începerea ciclului de reducere a ratei. Consiliul de administrație al BNR a votat în unanimitate pentru a rămâne pe loc. Guvernatorul a menționat că, dacă inflația încetinește în continuare în luna mai, membrii Consiliului ar putea deveni mai deschiși să ia în considerare reducerea ratelor. Inflația din aprilie, care a surprins în sens negativ, nu a fost încorporată în previziunile BNR. Prin urmare, Erste se așteaptă la o revizuire în sens descendent a perspectivei inflației în cadrul Raportului privind inflația din august.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia: Are liber BNR la tăiat de dobânzi?