Estimare din mediul de afaceri: Impactul pe care intrarea României în Spaţiul Schengen îl va avea asupra turismului va fi un plus de 32% în primul an

aeroport charles de gaulle, calator, turism, aeroport Paris Foto: Charles de Gaulle, Facebook

Impactul pe care intrarea României în Spaţiul Schengen îl va avea asupra turismului va fi un plus de 32% în primul an, echivalentul unei cifre de afaceri mai mari cu peste 10 miliarde de lei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Dragoş Petrescu, preşedintele Romania Business Leaders (RBL), citat de Agerpres.

Intrarea României în Spaţiul Schengen ar putea aduce 32% în plus în industria turismului

“Dacă ne uităm la cifrele intrărilor din Europa în România, în septembrie 2022 comparat cu 2021, avem 129.000 de intrări în luna septembrie anul acesta, faţă de 109.000 anul trecut, adică 17% în plus, care arată cât de importantă este România în trendul fluxului de mobilitate în zona turistică şi ce potenţial are. Din calculele noastre, 32% va fi impactul în primul an după intrarea în Schengen, uitându-ne la celelalte ţări în urma procesului de aderare. Acest procent de 32% va reprezenta peste 10 miliarde cifră de afaceri adusă în plus acestui sector. Zâmbetul şi unitatea Europei trebuie să se regăsească şi în spaţiul Schengen, cu România în interior, şi nu în exterior”, a afirmat Petrescu.

Potrivit reprezentantului RBL, industria ospitalităţii din România va depăşi, în acest an, afaceri de 30 de miliarde de lei.

“Turismul înseamnă mobilitate, mobilitate înseamnă libera circulaţie şi libera circulaţie are nevoie de spaţiul Schengen. Am să vă arăt cum arată, astăzi, în cifre, turismul în România. Am pornit din 2017 de la 22 de miliarde de lei, în 2018 la 25 de miliarde de lei, în 2019 vârf de 28 miliarde de lei, am scăzut în 2020 din cauza pandemiei. Am recuperat în 2021 cele 28 de miliarde de lei şi vom depăşi 30 de miliarde de lei, în 2022. În industria ospitalităţii lucrează 200.000 de oameni în direct şi 122.000 indirect, pe lanţurile de prestări de servicii şi achiziţii de materii prime. Adică în total, 322.000 de oameni în această industrie lucrează activ. Iar industria ospitalităţii este, astăzi, pe un trend pozitiv, care poate fi mult accelerat de intrarea în Schengen”, a susţinut Dragoş Petrescu.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) organizează, joi, o conferinţă de presă ce are ca temă aderarea României la zona Schengen şi impactul benefic pe care aceasta îl va genera pentru dezvoltarea pieţei interne, inclusiv prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre.

Foto: Charles de Gaulle, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *