Eurobarometru: Doar 6 din 10 români cred că internetul și instrumentele digitale vor fi importante în viața lor până în 2030, cel mai mic procent din UE

Lucru-de-acasa-telemunca-laptop-Pexels-e1603196663539 Foto: Telemuncă / Pexels.com

Doar 61% din români cred că instrumentele digitale și internetul vor fi importante în viața lor până în 2030, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, arată un Eurobarometru lansat luni.

Analiza arată că, în șapte state membre ale UE, mai mult de nouă din zece respondenți indică faptul că instrumentele digitale și internetul vor fi importante în viața lor până în 2030. Cele mai mari procente sunt înregistrate în Finlanda (95%), Țările de Jos (95%) și Suedia (94%), iar cele mai scăzute în România (61%), Austria (72%) și Bulgaria (74%).

Doar 25% din români consideră că utilizarea instrumentelor digitale și a internetului le va aduce mai multe avantaje decât dezavantaje, cel mai mic procent din UE, urmați de Grecia (28%) și Franța (29%). La polul opus se regăsesc Finlanda (67%), Danemarca (63%) și Suedia (62%).

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Doar 38% din români – din nou la coada clasamentului – se declară îngrijorați cu privire la atacurile cibernetice și criminalitatea cibernetică, cum ar fi furtul sau abuzul de date personale, ransomware (software rău intenționat) sau phishing. Suntem urmați de Croați (41%) și Cipru (44%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Doar 38% din români și polonezi declară că sunt îngrijorați cu privire la siguranța și bunăstarea copiilor în mediul online, urmați de Țările de Jos și Finlanda (ambele 47%) și Bulgaria (49%). În 21 de state membre ale UE, mai mult de jumătate se declară îngrijorați, în special în Cipru și Irlanda (71% ambele), Croația (65%) și Grecia și Luxemburg (63% ambele).

Doar 33% din români își fac griji cu privire la utilizarea datelor și informațiilor personale de către companii sau administrații publice. Suntem urmați de Letonia (35%) și Ungaria și Slovacia (ambele 37%), iar la polul opus se regăsesc Grecia (64%), Țările de Jos (63%) și Irlanda (58%).

Doar 65% din români urmați de Danemarca (66%) și Suedia și Austria (ambele 72%), consideră că este util să cunoască mai multe despre drepturile lor în mediul online. La polul opus sunt Irlanda (87%), Finlanda (85%) și Belgia, Cipru, Ungaria și Malta (toate 84%).

Doar 71% din români consideră că este util ca Comisia Europeană să definească și să promoveze o viziune europeană comună asupra drepturilor și principiilor digitale. La polul opus sunt Irlanda (93%), Cipru (91%), Belgia, Luxemburg și Ungaria (toate 89%).