Europa ar putea avea o reţea de conducte de hidrogen cu o lungime de 40.000 de kilometri, în 2040

conducte, , gaztevi Sursa foto: Pixabay

Europa ar putea aloca 40.000 de kilometri din conductele sale de gaze naturale pentru transportul hidrogenului, până în 2040, după ce producţia şi importurile de hidrogen vor lua avânt, au apreciat marţi operatorii de sistem şi de transport, transmite Reuters.

În strategia lor privind decarbonizarea, decidenţii europeni şi-au propus ca regiunea să producă, transporte şi să comercializeze hidrogen „verde”, provenit din surse regenerabile via electroliză, şi care să înlocuiască hidrogenul „gri” produs din gaze naturale şi de asemenea va înlocui produsele petroliere în diferite industrii manufacturiere precum şi în termoficare şi transport, scrie Agerpres.

„Am descoperit ca posibil tehnic şi fezabil economic să utilizăm actuala infrastructură de gaze naturale pentru a crea o coloană vertebrală pentru hidrogen”, a spus Daniel Muthmann, coordonatorul iniţiativei European Hydrogen Backbone (EHB).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Aceasta ne va ajuta să integrăm mari cantităţi de energie regenerabilă şi să punem bazele pentru o piaţă transfrontalieră lichidă pentru hidrogen provenit din surse regenerabile şi low-carbon”, a mai sus Daniel Muthmann care în paralel este şi director de strategie şi comunicare la operatorul de sistem Open Grid Europe (OGE).

Operatorii de sistem şi de transport din mai multe ţări europene care au participat marţi la un webcast au estimat că cei 40.000 de kilometri care ar urma să formeze coloana vertebrală pentru hidrogen ar necesita investiţii totale cuprinse între 43 şi 81 de miliarde de euro. Aproximativ 69% din propusa reţea de transport a hidrogenului ar urma să fie formată din conducte actuale de gaze naturale cărora le va fi schimbată destinaţia iar restul de 31% din conducte noi construite care vor fi necesare pentru a conecta viitorii consumatori de hidrogen din ţările unde în prezent sunt foarte puţine reţele de gaze dar care se aşteaptă în viitor la o creştere semnificativă a cererii şi producţiei de hidrogen.

Operatorii de sistem şi de transport estimează că costurile de transport ar putea să se situeze între 0,11 şi 0,21 de euro pentru fiecare kilogram de hidrogen, iar costurile viitoare de producţie sunt estimate între 1 şi 2 euro per kilogram.

Iniţiativa European Hydrogen Backbone (EHB) implică 23 de operatorii de sistem şi de transport din 23 de ţări precum Elering (Estonia), Eustream (Slovacia), FGSZ (Ungaria), GAZ-SYSTEM (Polonia), DESFA (Grecia), Plinovodi (Slovenia) şi NET4GAS (Cehia).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: