Europarlamentarul PNL Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, declară că decarbonizarea fără energie nucleară nu este posibilă, el precizând că a solicitat Comisiei Europene includerea unor obiective concrete de producție și a planurilor de implementare pentru energia nucleară în versiunea revizuită a Pactului pentru o Industrie Curată (Clean Industrial Deal), transmite News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Decarbonizarea fără energie nucleară nu este posibilă! Este un principiu în care cred cu tărie și pe care îl susțin constant, inclusiv în calitatea mea de europarlamentar. Împreună cu mai mulți colegi din Parlamentul European, am solicitat Comisiei Europene includerea unor obiective concrete de producție și a planurilor de implementare pentru energia nucleară în versiunea revizuită a Pactului pentru o Industrie Curată (Clean Industrial Deal)”, spune Virgil Popescu pe Facebook.
El arată că recentele crize „ne-au arătat cât de important este să diversificăm sursele de energie”.
Rolul energiei nucleare în decarbonizare
„Mai mult, studii recente – precum cel realizat de Compass Lexecon în 2024 – demonstrează că o creștere a capacității nucleare europene de la 100 GW la 150 GW până în 2050 ar putea reduce semnificativ costurile sistemului energetic și ar accelera procesul de reducere a emisiilor”, subliniază europarlamentarul PNL. Virgil Popescu mai arată că a susținut, împreună cu colegii din Parlamentul European, un amendament care solicită acțiuni comune ale UE și Regatului Unit pentru o cooperare mai strânsă în domeniul energiei nucleare – o sursă de electricitate cu emisii reduse de carbon, accesibilă și esențială pentru atingerea neutralității climatice și menținerea competitivității industriei europene.
„În calitate de fost ministru al Energiei, am inițiat proiecte importante pentru dezvoltarea programului nuclear civil din România. Îmi doresc ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene să înțeleagă: energia nucleară este vitală pentru atingerea obiectivelor noastre de independență și securitate energetică”, menționează Popescu.