Peste o treime dintre cele mai periculoase reţelele de crimă organizată din Uniunea Europeană îşi spală banii prin sectorul imobiliar, potrivit unui raport publicat vineri de Europol care oferă un tablou al funcţionării reţelelor de crimă organizată din regiune, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Europol, agenţia europeană de poliţie cu sediul la Haga, a descoperit că în rândul celor mai periculoase reţelele de crimă organizată, 41% utilizează sectorul imobiliar pentru a-şi spăla veniturile ilicite, iar articolele de lux, afacerile cu un consum intensiv de numerar precum ospitalitatea şi criptomonedele sunt de asemenea metode populare.
“Aproape că nu există actor în sectorul crimei organizate care să nu aibă legături, într-un fel sau altul, cu un sector al economiei legale, fie pentru a comite o activitate infracţională, pentru a ascunde o activitate infracţională sau pentru a spăla profiturile activităţilor infracţionale”, se arată în raportul Europol.
Cartografierea reţelelor de crimă organizată vine într-un moment în care UE încearcă să lupte cu crima organizată, pe fondul creşterii actelor de violenţă care au legătură cu drogurile în mai multe state membre şi al sechestrării unor cantităţi record de cocaină în portul Anvers, al doilea cel mai mare port din Europa.
Raportul Europol, prezentat vineri, la Bruxelles, cartografiază ‘cele mai periculoase’ 821 de reţele infracţionale de pe continent, care au efective generale de peste 25.000 de persoane şi care sunt capabile să “provoace pagube semnificative securităţii interne, statului de drept şi economiei UE”.
Aceste reţele sunt transfrontaliere, internaţionale şi cea mai frecventă activitate este traficul de droguri, peste jumătate fiind implicate în traficul ilegal cu narcotice. Alte activităţi în care reţelele de crimă organizate sunt implicate includ frauda, infracţiunile cu proprietăţi şi traficul fiinţelor umane.