Eurostat: Prețurile agricole au crescut într-un ritm mai lent în al patrulea trimestru al anului

tractor, fermier, agricultura Sursa foto: Pexels

Datele Eurostat arată creșteri puternice ale prețurilor pentru agricultură în toate trimestrele anului 2022, cu un vârf în trimestrele al doilea și al treilea (T2 și T3). Cu toate acestea, în trimestrul al patrulea, s-a observat o ușoară decelerare a creșterii prețurilor atât pentru produsele agricole, cât și pentru inputuri, arată biroul statistic al UE.

Invazia rusă în Ucraina a perturbat semnificativ piețele agricole mondiale în 2022. Rusia și Ucraina au fost mari exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte până la începerea războiului.

Între al patrulea trimestru din 2021 (T4 2021) și al patrulea trimestru din 2022 (T4 2022), prețul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu (producția) a crescut în mod considerabil (+26%) pentru același “coș” de produse. Cu toate acestea, aceasta a reprezentat o rată de creștere mai mică în comparație cu rata de variație din trimestrul precedent (+30% între T3 2021 și T3 2022). S-au remarcat creșteri de preț deosebit de puternice pentru ouă (+64%), porci (+52%) și măsline (+51%).

În aceeași perioadă, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (adică inputurile care nu sunt legate de investiții) pentru întreaga UE a crescut cu 27% pentru același “coș” de inputuri, ceea ce reprezintă o rată de creștere mai mică decât cea înregistrată între T3 2021 și T3 2022 (+36%). În cadrul acestui coș, s-au înregistrat creșteri considerabile ale prețurilor pentru îngrășăminte și amelioratori de sol (+55%), energie și lubrifianți (+41%) și materii prime pentru hrana animalelor (+29%).

Aceste informații provin din datele privind indicii prețurilor agricole publicate astăzi de Eurostat.

În fiecare țară din UE, prețul mediu atât al factorilor de producție care nu au legătură cu investițiile, cât și al producției agricole a crescut între T4 2021 și T4 2022.

Cele mai puternice rate de creștere a prețului mediu al producției agricole în această perioadă au fost observate în Ungaria (+53%), Polonia (+44%) și Germania (+38%). Cele mai mici rate de creștere au fost observate în Malta (+4%), Franța (+14%), Cipru și Italia (ambele +15%).

Cele mai mari rate de creștere a prețului mediu al factorilor de producție care nu au legătură cu investițiile au fost înregistrate în Lituania (+51%), Ungaria (+47%) și Slovacia (+39%). Cele mai mici rate de creștere au fost observate în Malta (+7%), Portugalia (+17%) și Luxemburg (+20%).

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *