Eurostat: România, printre țările din UE care au înregistrat cele mai semnificative scăderi a producției industriale

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

România se află printre țările din Uniunea Europeană care au înregistrat cele mai semnificative scăderi a producției industriale, de 1,1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în iulie, faţă de luna similară din 2021, au fost în Bulgaria (17,6%), Danemarca (12%) şi Polonia (10,3%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 23,7%), Estonia şi Slovacia (ambele cu minus 6,4%), Belgia (minus 5,1%), Letonia (minus 2,9%), Italia (minus 1,4%), Franţa (minus 1,2%) şi România (minus 1,1%).

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 3,5%, cea de bunuri intermediare cu 1,4%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 0,9%, cea de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 2,1%, iar producţia de energie cu 3,1%.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România producţia industrială (serie brută) a consemnat în iulie 2022 o scădere cu 3,1%, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria extractivă (-2,9%) şi industria prelucrătoare (-2,5%).

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-2,6%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%).

În iulie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 1,6% în Uniunea Europeană, după ce în iunie s-a înregistrat un avans de 1,1% în zona euro şi de 1% în Uniunea Europeană, arată datele Eurostat.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 1% a producţiei industriale în zona euro în iulie, comparativ cu luna precedentă.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în iulie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Lituania (6,5%), Suedia (5,8%) şi Malta (4,2%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 7,4%) şi Austria (minus 3,2%).

România a înregistrat în iulie o creştere lunară de 0,3% a producţiei industriale, după un declin de 2,4% în iunie.

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 3,2%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 1,6% iar cea de bunuri intermediare cu 0,8%, în timp ce producţia de energie a crescut cu 0,7%, iar producţia de de bunuri de folosinţă imediată cu 1%.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna iulie 2022, producţia industrială a scăzut în România cu 1,9% faţă de luna iunie 2022, ca serie brută, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-3,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 6%, respectiv 1,9%.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,3%, creştere susţinută de industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,3%, fiecare). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 0,3%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *