România se află printre țările din Uniunea Europeană care au înregistrat cele mai semnificative scăderi a producției industriale, de 1,1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în iulie, faţă de luna similară din 2021, au fost în Bulgaria (17,6%), Danemarca (12%) şi Polonia (10,3%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 23,7%), Estonia şi Slovacia (ambele cu minus 6,4%), Belgia (minus 5,1%), Letonia (minus 2,9%), Italia (minus 1,4%), Franţa (minus 1,2%) şi România (minus 1,1%).

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 3,5%, cea de bunuri intermediare cu 1,4%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 0,9%, cea de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 2,1%, iar producţia de energie cu 3,1%.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România producţia industrială (serie brută) a consemnat în iulie 2022 o scădere cu 3,1%, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria extractivă (-2,9%) şi industria prelucrătoare (-2,5%).

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-2,6%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%).

În iulie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 1,6% în Uniunea Europeană, după ce în iunie s-a înregistrat un avans de 1,1% în zona euro şi de 1% în Uniunea Europeană, arată datele Eurostat.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 1% a producţiei industriale în zona euro în iulie, comparativ cu luna precedentă.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în iulie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Lituania (6,5%), Suedia (5,8%) şi Malta (4,2%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 7,4%) şi Austria (minus 3,2%).

România a înregistrat în iulie o creştere lunară de 0,3% a producţiei industriale, după un declin de 2,4% în iunie.

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 3,2%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 1,6% iar cea de bunuri intermediare cu 0,8%, în timp ce producţia de energie a crescut cu 0,7%, iar producţia de de bunuri de folosinţă imediată cu 1%.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna iulie 2022, producţia industrială a scăzut în România cu 1,9% faţă de luna iunie 2022, ca serie brută, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-3,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 6%, respectiv 1,9%.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,3%, creştere susţinută de industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,3%, fiecare). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 0,3%.