România era, în 2022, printre țările din Uniunea Europeană unde tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 ani aveau cele mai puține contracte de muncă temporare, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
Procentul angajaților cu contract de munca temporar variază de la o țară UE la alta, astfel că cele mai mari scoruri au fost înregistrate în Portugalia (40%), Spania (39%) și Italia (38%), iar cele mai mici în Lituania și Letonia (ambele 3%), România (4,9%) și Estonia (5%).
În 2022, 24 de milioane de persoane lucrau cu un contract de muncă temporar în Uniunea Europeană (12% din totalul persoanelor angajate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani). Dintre acestea, un sfert (6 milioane) aveau vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani și nu mai participau la educația formală (23% din totalul persoanelor angajate cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani care nu participau la educația formală), potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
Ponderea lucrătorilor temporari în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani care au un loc de muncă variază în funcție de nivelul de educație și de prezența copiilor. Eurostat a luat în considerare grupul de vârstă 25-64 de ani, pentru a permite comparații între nivelurile de educație.
Potrivit datelor Eurostat, cea mai mare pondere a lucrătorilor temporari cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani a fost constatată în rândul femeilor cu un nivel scăzut de educație și cu copii (18%). Trei categorii se situează pe locul al doilea: bărbați și femei cu un nivel scăzut de educație și fără copii, precum și femei cu un nivel ridicat de educație și fără copii (toate 13%).
În schimb, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în rândul bărbaților cu un nivel ridicat de educație(4%) și al bărbaților cu un nivel mediu de educație (6%).