În 2021, cheltuielile totale ale administrațiilor publice din țările UE pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor s-au ridicat la 34,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 2,5% față de 2020. Ponderea în cheltuielile totale ale administrației publice generale a fost de 0,5%, scrie Eurostat.
În general, în UE, cheltuielile publice pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, ca pondere în totalul cheltuielilor generale, au rămas stabile la aproximativ 0,4 – 0,5 % de la începutul seriei cronologice, în 2001.
Ponderea cheltuielilor publice pentru protecția împotriva incendiilor ca raport din cheltuielile totale variază în funcție de țările UE. În 2021, Lituania și România au avut cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, cu 0,7 % din cheltuielile totale, urmate de Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Grecia și Luxemburg, cu 0,6 %.
În schimb, Danemarca a raportat cea mai mică pondere a cheltuielilor cu serviciile de protecție împotriva incendiilor în totalul cheltuielilor, de 0,1%, urmată de Cipru, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia și Slovenia, toate cu 0,3%.
Infografic: cheltuielile publice pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, 2021 (% din cheltuielile totale)
Din 2011 și în decurs de un deceniu, majoritatea țărilor UE și-au majorat cheltuielile totale, precum și cheltuielile pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor.
Luxemburgul a înregistrat cele mai mari creșteri ale cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor (+387%). Trei țări din UE și-au diminuat cheltuielile pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor în 2021, comparativ cu un deceniu mai devreme: Cipru (-20%), Danemarca (-17%) și Croația (-14%).