Eurostat: UE a atins anul trecut cel mai mare deficit comercial înregistrat vreodată. Importurile de energie au cântărit greu în balanță

comert import export containere Foto: Eurostat

În 2022, balanța comercială a UE a înregistrat un deficit important de 432 de miliarde de euro, arată datele publicate azi de Eurostat. Deficitul s-a datorat, în special, unei creșteri abrupte a valorii importurilor de energie, care a început spre sfârșitul anului 2021 și a continuat în cea mai mare parte a anului 2022.

 

Tot în 2022, impulsionate de creșterea prețurilor, importurile extra-UE (+41%) și exporturile (+18%) au atins cele mai mari rate de creștere anuală înregistrate în ultimii zece ani.

Membrii UE care se bazează pe piața unică europeană

Datele arată că piața internă a UE ocupă un loc central în comerțul cu bunuri al țărilor UE, deși proporția fluxurilor intra-UE și extra-UE în totalul comerțului cu bunuri a variat considerabil, reflectând, într-o anumită măsură, legăturile istorice și localizarea geografică.

 

 

Dintre membrii UE, cea mai mare pondere a importurilor intra-UE a fost înregistrată în Luxemburg (90% din totalul importurilor sale), în timp ce cea mai mare pondere a exporturilor intra-UE a fost înregistrată în Cehia (82% din totalul exporturilor sale).

Pe de altă parte, cea mai mică pondere a importurilor intra-UE a fost înregistrată în Irlanda (35% din totalul importurilor sale), ceea ce se datorează în principal faptului că principalul său partener comercial este Regatul Unit. În plus, cea mai mică pondere a exporturilor intra-UE a fost înregistrată în Cipru (26% din totalul exporturilor sale).

În 2022, Țările de Jos au importat o mare parte din bunuri din țări din afara UE (doar 39% din importurile sale au fost intracomunitare) și le-au exportat în interiorul UE (71% din exporturile sale au fost intracomunitare).

Statele Unite sunt cea mai mare destinație pentru exporturile de bunuri ale UE în 2022, în timp ce China este cea mai mare origine pentru importurile de bunuri ale UE.

În România, conform Institutului Național de Statistică, deficitul balanţei comerciale în anul 2022 a fost de 34,094 miliarde de euro, mai mare cu 10,42 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul 2021, adică o creștere de 44%. Mai multe aici:

Deficitul balanței comerciale a crescut anul trecut cu 44% față de 2021, ajungând la 34 de miliarde de euro. Ce importăm și ce exportăm?

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: