Evergrande: Ascensiunea și decăderea fondatorului miliardar al gigantului imobiliar

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

Hui Ka Yan, fondatorul și președintele gigantului imobiliar chinez Evergrande, a fost cândva cea mai bogată persoană din Asia. BBC reface povestea ascensiunii și a decăderii sale.

În vârstă de 64 de ani, cunoscut și sub numele de Xu Jiayin, a trecut de la o educație modestă la conducerea unui vast imperiu de afaceri. Averea sa a fost estimată la 42,5 miliarde de dolari atunci când s-a aflat în fruntea listei celor mai bogați oameni din Asia, întocmită de revista Forbes în 2017.

Acum, el este investigat pentru suspiciuni de „infracțiuni ilegale”, în timp ce compania sa se clatină sub greutatea unei datorii de 300 de miliarde de dolari.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Cine este Hui Ka Yan?

Născut într-o familie săracă din mediul rural în 1958, copilăria lui a fost marcată de Marele Salt Înainte – campania lui Mao Zedong de industrializare rapidă a economiei chineze, care se baza pe agricultură și care a declanșat o foamete care a ucis milioane de oameni.

Hui a fost crescut de bunica sa într-un sat din provincia Henan, după ce mama sa a murit de septicemie când el avea doar opt luni.

După ce a absolvit universitatea în 1982, și-a petrecut următorul deceniu lucrând ca tehnician siderurgic înainte de a deveni agent de vânzări pentru un dezvoltator imobiliar în orașul Guangzhou din sudul Chinei. Acolo a fondat Evergrande în 1996.

Compania s-a extins rapid pe măsură ce economia Chinei a cunoscut un boom, împrumutând sume mari de bani.

„El a fost un exemplu despre cum oricine poate deveni bogat dacă este suficient de inteligent și dacă muncește suficient de mult”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la banca franceză de investiții Natixis.

Hui, care a fost membru al Partidului Comunist timp de peste trei decenii, a fost ales în 2008 ca membru al Conferinței consultative politice a poporului chinez. Acest grup de elită format din oficiali guvernamentali și lideri din mediul de afaceri este cel mai important organism consultativ al țării.

O fotografie cu el la o conferință a partidului purtând o curea cu catarame de aur realizată de brandul francez de lux Hermès a devenit virală pe rețelele de socializare în 2012, ceea ce i-a adus porecla de „fratele curea”.

Creștere explozivă

Evergrande, aflat în plină expansiune, a strâns 9 miliarde de dolari la listarea sa la bursa din Hong Kong în 2009.

Această creștere a fost apoi impulsionată de abordarea „efectului de levier maxim” a lui Hui, potrivit lui Jackson Chan de la platforma de cercetare a piețelor financiare Bondsupermart.

„Evergrande a crescut rapid, dar și mai rapid după ce [Hui] s-a împrietenit cu un grup de [cei mai bogați] magnați imobiliari din Hong Kong și compania a fost listată la bursa din Hong Kong”, spune Chan.

„El a primit numeroase ajutoare din partea acestor prieteni, deoarece aceștia au cumpărat o mulțime de acțiuni și obligațiuni ale Evergrande pentru a ajuta compania să crească”.

Modelul de afaceri al Evergrande a fost acela de a împrumuta sume mari și apoi de a vinde agresiv apartamente care nici măcar nu fuseseră construite. Unitatea imobiliară a grupului are în prezent peste 1.300 de proiecte în peste 280 de orașe din țară, potrivit site-ului său.

Imperiul de afaceri al domnului Hui a ajuns să cuprindă mult mai mult decât proprietăți imobiliare, iar în prezent include operațiuni precum gestionarea averii, fabricarea de mașini electrice și producția de alimente și băuturi.

De asemenea, deține o participație majoritară în ceea ce a fost cândva cea mai bună echipă de fotbal din China, Guangzhou FC.

Căderea

În 2020, Beijingul a introdus noi reguli pentru a controla sumele de bani datorate de marii dezvoltatori imobiliari.

Noile măsuri au determinat Evergrande să își ofere proprietățile la reduceri majore în încercarea de a menține afacerea pe linia de plutire. Dar acum se luptă să își plătească datoriile.

În urma crizei, evaluarea sa la bursă s-a redus cu 99%, iar averea domnului Hui s-a prăbușit la 3,2 miliarde de dolari.

Evergrande a suspendat tranzacționarea acțiunilor sale la Hong Kong, iar Hui a devenit cel mai recent miliardar chinez care a fost investigat de autorități.

Unii experți văd o legătură între elita bogată a Chinei care intră sub control oficial și politica de prosperitate comună a președintelui Xi Jinping, care vizează reducerea inegalității veniturilor.

Hui este „simbolul bogăției extreme, mai ales cu stilul său de viață extravagant, zburând în jurul lumii cu avionul său privat”, a declarat pentru BBC Dexter Roberts, director pentru afaceri chineze la Mansfield Center de la Universitatea din Montana.

Xi a spus clar că bogăția extremă, mai ales atunci când este afișată în mod public precum Hui, „nu este bună pentru economie și societate”, a spus Roberts, adăugând că Hui a fost „văzut ca o țintă naturală”.

Deși nu a existat încă nicio declarație oficială cu privire la investigarea lui Hui, un articol de opinie din ziarul de stat Global Times a indicat că interesele cetățenilor obișnuiți au fost prioritizate.

„Minimizarea cu orice preț a pierderilor cumpărătorilor de locuințe ar trebui să fie următorul mare considerent în gestionarea crizei Evergrande”, a scris Hu Xijin, fostul redactor-șef al ziarului.

„Ar trebui să tratăm problema cu strictețe și în conformitate cu legea, să ținem publicul informat și să analizăm cum să sprijinim clienții companiei cât mai mult posibil”, a adăugat el

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: