EXCLUSIV Contractul de consultanță cu Banca Mondială pe legea pensiilor prevede reforma pensiilor militare – DOCUMENTE

armata, militar Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Contractul de consultanță încheiat de România cu Banca Mondială pe reforma legii pensiilor și actul adițional încheiat la solicitarea Comisiei Europene prevăd în mod expres reforma tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare și alte indemnizații speciale de orice fel, arată documentele obținute de Economedia de la Ministerul Muncii în baza Legii 544 din 2001 privind informațiile de interes public. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie militară, dar și ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Apărării Vasile Dîncu au insistat, recent, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii ocupaționale, de serviciu, deși „grosul” unora dintre pensiile militare mari nu este bazat pe contributivitate.

Economedia a anunțat anterior în exclusivitate că Banca Mondială va fi cea care va realiza consultanța pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, în contextul în care licitația în acest sens a fost anulată pentru că interesul din piață a fost scăzut. În februarie, țara noastră a semnat contractul de asistenţă cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii, după cum Economedia a scris AICI.

Economedia a făcut rost în exclusivitate de acest contract, care prevede reforme pe patru piloni, respectiv: Pilonul 1 – sprijinirea punerii în aplicare a venitului minim de incluziune; Pilonul 2 – consolidarea ecosistemului economiei sociale; Pilonul 3: sprijinirea dezvoltării reformelor privind îngrijirea pe termen lung a persoanelor în vârstă din România; Pilonul 4 – sprijinirea reformei sistemului public de pensii.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Reforma sistemului public de pensii se va baza pe principiul contributivității, prevede contractul încheiat cu Banca Mondială, în urma asumării acestui obiectiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  • Contractul de consultanță încheiat cu Banca Mondială pe reforma legii pensiilor poate fi descărcat de aici – Contract Banca Mondială

În plus la acest contract, la solicitarea expresă a Comisiei Europene, a fost încheiat un act adițional care aduce clarificări privind reforma pensiilor speciale.

Mai precis, acest act adițional prevede că Banca Mondială va furniza propuneri privind opțiunile de reformare a cadrului legislativ în vederea reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale. Actul menționează în mod expres că pensiile speciale includ, dar nu se limitează la pensiile pentru angajații de stat din toate ramurile, militari, servicii de informații și poliție, pentru unele munci grele și periculoase, precum și pentru alte indemnizații speciale.

Sursa foto: Economedia

Context. Statul român lucrează, în prezent, la o nouă lege a pensiilor, împreună cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, ca parte a reformelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua lege va merge strict pe criteriul contributivității.

Inițial, în cadrul reformei, statul a introdus toate pensiile bazate pe contributivitate, dar și toate pensiile speciale în afară de cele ale militarilor. Pensiile militare nu au fost incluse, deoarece statul român consideră în prezent că acestea nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii „de serviciu” sau pensii „ocupaționale”. Asta deși mare parte dintre acestea nu sunt plătite pe principiul contributivității, ci sunt completate de la bugetul de stat.

Acum, Comisia Europeană a cerut oficial României să includă în reforma sistemului de pensii și pensiile militarilor, după cum Economedia a scris în exclusivitate AICI.

Intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care înlocuiește dispozițiile Legii nr. 127/2019 are termen în PNRR în primul trimestru din 2023, în timp ce intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale are termen în PNRR în ultimul trimestru din acest an.

Cu toate acestea, recent, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate, după cum a scris Economedia AICI.

Atât ministrul Apărării Vasile Dîncu, cât și ministrul de Interne Lucian Bode au insistat că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii ocupaționale, de serviciu. Lor li s-a alăturat și premierul Nicolae Ciucă, el însuși beneficiar de o pensie militară în valoare de 215.880 lei anual. Iată AICI cine sunt printre principalii beneficiari de pensii militare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Adica se refera si la pensiile SPECIALE ale JURNALISTILOR!!! Au 50% in plus fata de cuantumul contributiv cf. L8/2006

      • veniturile militarilor si altor ‘speciali trebuie stabilite de bunul simt! la noi aceste pensii speciale sunt obscene comparativ cu cele ale contributorilor! nu e normal ca un colonel iesit la pensie cu 15-20 de ani mai devreme decat ‘prostimea'(practic cu un sfert de viata de om) cu diploma la spiru’, dupa ce toata viata a luat kent si cafea si plocoane de la soldati pt permisie, fara nici-un efort, tun de sanatos, sa iesi cu 10000 de lei pensie?! cand un roman are pensia medie aprox 1500 de lei?! e normal asaceva?! asaceva nu exista niciunde pe tot globul pamantesc! la justitie este si mai obscen! toti coloneii, geneneralii, chestorii, sekuristii, magistratii, jandarmii de birou, etc, astiia chiar nu puteau face munca lor,?! ca practic faceau muncade birou! erau stresati?! pe bune?! este strigator la cer!
        iar in caz de razboi tot fii de tarani vor fi chematyi si trimisi carne de tun, cu arma-n mana in prima linie!

        • Sunt colonel pensionar cu o vechime în armată de 32 ani și am o pensie netă de 3980 lei

        • Vezi ce bine era daca faceai si tu Spiru? Ieseai la 25 de ani la pensie, fraiere. Asa … te-ai dus la sapat santuri, iar acum ti-e ciuda pe altii care au invatat si au vrut sa fie mai mult decat simpli muncitori.

      • Nu am văzut un jurnalist sau o televiziune sa organizeze o întâlnire între Bode,Dancu cineva de la justiție și reprezentanți ai sindicatelor și ai societății civile.sa ne demonstreze cu cifre că pensiile militarilor sunt pe contributivității..apoi as dori sa știu ce au de spus cei de la UE și Banca Mondială despre faptul că CCR se opune pentru modificarea pensiilor magistraților.aprpo,a întrebat cineva pe deșteptul de Zegrean,dacă principala putere în stat Parlamentul,ca reprezentant al maselor,a decis la un moment dat acordarea unor privilegii de ce nu ar putea aceeași instituție sa le retragă.cum a fost posibil pe timpul lui Boc?

        • Ptru ca cu, cariera sau viața omului nu te poți juca!
          Poți însă sa faci ceva, ptru ,,prostime,, ca sa înțeleagă , cât ne costa un soldat NATO aflat pe teritoriul țării, sa facă comparație cu cât ar costa țara sa posede propria armata , dar cred ca nici atunci nu s-ar trezi pentru ca, Frumusețea trece dar prostia rămâne !

  2. Care principiu al contributivității ?. Contributivitatea a fost introdusa odată cu Legea pensiilor nr. 19 / 2000. Pana in anul 2000 nu a existat NICI un principiu d contributivitate, nu se face nici o referire la asta ci doar se bate apa in piua pana acolo pana unde, românul de rand habar nu are de unde vine contributivitatea, repetând insa m canic wcest termen

  3. Ce dra cu.. În fiecare zi același subiect…. O rostogoliti în fiecare zi cu pensiile speciale și cele lilitare în speranța că o sa faceți cât mai multe vizualizări…. Intrati mai nene pe Facebook, instagram sau tik tok, pentru vizualizări…
    Nu o sa treacă niciodată pensiile militare în legea civila de pensii 127.. Cu atât mai mult aoeratia lui Ghinea cu procentul de 9,4 % din PIB pentru plata tuturor pensiilor din România pana în 2070….,, Ba ești prost?? ” Asta ar fi fost în stare sa scrie orice prostie în PNRR diar ca să apuce el grosul pentru Consultanta din împrumutul asta numit PNRR. Da domnilor este un împrumut ce trebuie returnat în anii următori și nu pana în 2070…. Dar voi vedeți decât ceea ce va place…
    Foarte bine, nu se fac reforme nu o sa primim împrumut PNRR și nu o sa mai aibă Ghinea & CO de unde sa suga…
    Oricum dacă romanii vor fi deștepți vor accesa cele 31 miliarde euro fonduri nerambursabile de la UE. Asa ca ce nevoie mai e de PNRR. Unele tari nici nu au vrut împrumutul…
    Apropo Polonia, Ungaria vor primi bani prin PNRR? Ca erau pe lista neagra la UE.

    • Tovarășe bolșevic apevist haurist pesedist vezii ca ești într-o eroare cumplita : fondurile pnrr au două componente : una nerambursabila de circa 15 miliarde euro și una rambursabila (cu dobânda minimă) de cca 14 miliarde euro. Toasul vostru ciolacu acuza PNL usr ca de ce au acceptat și componenta de împrumut din pnrr (practic și UE se împrumută de acești bani). Acuma este la butoane. Să-l văd dacă se tine de cuvânt. Dacă nu este un demagog ordinar ca și toți apv-istii și pesedist ii din toată țara (în special din sudul țării grosul electoratului pesedist). Cat despre voi apv-istii ordinari toase șerif spațial mucles : numai bețivi și puturoși între voi. Cu ce ați apărat romanica până acuma în afara ca sunteți sugative notorii atât din buget cât și din sticlă? Dacă veneau rusii și peste noi făceați pe voi apvistule. Nu scăpați de reforma bolsevicule. Nu o sa va ținem în spate la infinit apvistilor, securiștilor și milițienilor! A întrat pe fir BM și Comisia Europeană, așa că nu aveți unde sa va mai ascundeți trantorilor!

      • Ce comentariu tendentios si idiot. De altfel ca si numele ales – Mig 29… Te-ai dat de gol idiot util al lui Putin!
        Voi credeti ca nu ne-am dat seama de ce loviti intr-una in militari! Mai terminati odata cu minciuna ca vrea poporul… Vreti voi care sunteti vanduti pe viata!
        Grijania mami voastre de lepre!

  4. Sa fie clar ! Nimeni in aceasta tara numita ROMANIA , nu merita pensie speciala sau de serviciu .
    E furt din banul public . Nu fost obligat de nimeni sa isi aleaga meseria care a practicato .

    • Atunci cand cineva isi alege meseria o face pe baza unor conditii stabilite din avans/start de catre societate (cu restrictii, responsabilitati, beneficii, costuri samd, balansate in mod echitabil intre sacrificii si beneficii). Se numeste “contract social”. Contract care trebuie respectat de ambele parti, societate si cetatean. Asa ca, statul este obligat sa nu “schimbe regulile jocului” pe timpul contractului… Regulile se pot schimba numai pentru cei care vor fi la inceput de contract nu si pentru cei care sunt in curs, sau care au terminat contractul.
      Daca nu intelegem aceste lucruri, cum functioneaza de fapt o societate, nu avem voie sa speculam pe baza a ce credem sau vrem noi…
      La urma urmei si tu ti-ai ales meseria si astfel sa sprijini neconditionat contractul cu societatea.
      CIne te-a oprit sa iti alegi o cariera in justitie, aeronautica, finante-banci, jurnalism (ca si acestia beneficiaza dealtfel tot de o regula speciala…), politie, armata sau servicii? Asta nu iti da dreptul sa incerci sa corupi sau inseli pe cei care s-au ales aceste meserii … Care au invatat, muncit si facut sacrificii prin contactele lor sociale asteptand ca societatea sa isi respecte promisiunile.

      • Caaare sacrificii ați făcut voi apevisti trântori? Pai știi de ce nu m-am făcut securist, milițian sau apevist? Pt. ca nu m-am putut coborâ atât de jos!!!!!

        • – Când am jurat să îmi apăr Țara chiar și cu prețul vieții, prin Țară înțelegându-te și pe tine, știam că bătea războiul la ușă, atât cel rece, cât și cel cald din Mediterană sau din Orientul Apropiat. La fel știai și tu, dar nu ai venit lângă mine, să apărăm Țara împreună, cu prețul vieții. Ai rămas mai departe civil și ai contat pe mine să mă ocup de treaba asta. Atunci parcă era bine că nu suntem egali. Și, parcă, solda mea, ceva mai mare decât salariul mediu pe economie, nu era chiar atât de mare încât să plătească prețul vieții tale. Pentru că, dacă era, ai fi venit lângă mine. Tot așa, nu ai fi zis că am o soldă nesimțită atunci când am scos oameni de sub dărâmături, la cutremur, ori de sub ape, la inundații.
          – De altfel, nu am auzit pe nimeni să zică despre militari că au solde nesimțite. Pentru că nimeni nu vrea să îi supere pe militari, atâta vreme cât este nevoie de ei în societate și ceea ce fac ei nu este la îndemâna oricui, fie că nu vor, fie că nu pot alții să facă ce fac ei, militarii.
          – Însă, dragă civilule, când eu, ofițerul, nu îți mai sunt de folos, când am ieșit „la pensie”, se schimbă treaba! De noi, ăștia, pensionarii, nu mai ai nevoie, nu-i așa? Și, parcă, ne plătești prea degeaba o pensie nesimțită. Și, în plus, ți se pare că trăim cam mult după ce am ieșit la pensie, la o vârstă mult prea fragedă.
          – Dacă ești cinstit cu tine însuți și dacă ți-a mai rămas un pic de rușine din aia ancestrală, din care este alcătuit mortarul construcției societatii românești, atunci poate te oprești o clipă și asupra acestui adevăr, că noi doi nu am fost, nu suntem și nu vom putea fi niciodată egali, nici ca membri ai societății, nici ca pensionari…

    • Nici măcar ziariștii? Ca și ei încasează 50% în plus, dar nu sufla o vorbulita.

      • Haideți că vă suflu eu o vorbă. Ziariștii care încasează pensie specială sunt doar cei înscriși în Uniunea Ziariștilor Profesioiști din România (UZPR). Vă invităm să verificați ce „ziariști” sunt aceștia.

        • Pai nu suflați prea bine.
          Sunt 1200+ pensionari și 3000+ de viitori pensionari.
          Încasează sau nu pensii speciale?
          Li se aplica principiul sfânt al contributivitatii?

        • Doamna Deacu, vedeți ați încurcat uniunile. Intre profesionali și profesioniști exista diferențe morfologice și semantice.
          O lăsăm asa, a fost autocorectul.
          Este cel puțin ciudata însă apetenta manifestata pentru subiectul pensiilor speciale. Și nu pt cele ale justiției, nu pt cele ale politicienilor centrali sau locali, nu a aviatorilor, nu a primarilor și consilierilor, nu a colegilor dumneavoastră din uniune. Nici măcar pt cea a polițiștilor. Nu, cele ale pensionarilor MApN va dor, exclusiv. Trecem peste faptul ca sunt cele mai mici ca și cuantum și cele mai puține ca număr. Nu trecem însă peste context, cel mai nesigur din ultimele multe decenii. Asta da coincidenta.
          Fix când un război se desfășoară la granițele României, fix atunci ați ajuns, total întâmplător, la concluzia ca pensiile militare, singurele care au corespondent în restul tarilor NATO europene, reprezinta piatra de moara atârnat de gatul dezvoltării acestei tari. Plauzibil.
          Este vorba doar de deontologia profesiei. Nu-i nevoie sa clipiti, ne-am prins.

    • In primul rand militarii nu sunt analfabeti ca tine,in al 2 lea rand da,pensiile militare nu sunt pensii sp3ciale,in toate tarile sin lumea asta,militarii au pensii mai mari pentru ca au o multime de restrictii,irs mai devreme la pensi3 pentru ca au grupa,nu din alt motiv,orice persoana care lucreaza intr-un domeniu cu risc iese mai devreme la pensie,nu doar militarii.Ar fi bine sa va documentati si apoi sa vorbiti.

  5. Ce mama voastra de dobitoci aveti cu pensiile militare ,mai babuinilor????Nu va convin ?De ce nu va angajati in armata ca sunt locuri destule decat sa mancati rahat pe aici si mai ales in necunostinta de cauza!Dar e mai usor sa bati o tastatura si sa minti decat sa ,,faci armata”!Ce v-as mobiliza un pic sa vedeti cum se castiga painea ,hastagistii naibii!Si apoi cititi naibii legile sa vedeti cata pensie au majoritatea ,nu cateva varfuri , apoi mancati!

  6. Nu merita sa-i raspundeti. E un specialist de pe net. Stie ce sunt pensiile speciale. A facut cursurile la tv si pe FB. N-are rost sa va consumati nervii cu toti spalatii pe creier.

  7. O tara inceteaza sa mai exista cand nu mai are propria armata.
    Militarul are contract ocupational, nu contract de munca. Militarul serveste patria, nu este angajat al ei. De aceea un militar are solda si nu salariu.
    “contractul social” a explicat bine ce este un “contract social”.
    Personal, am ales cariera militara sub mireasma acestui “contractul social”. Am parasit cariera militara din cauza incalcarii contractului social. Veniturile erau decente (pentru ca au crescut in ultimii 5 ani, de la un nivel fff jos). In schimb societatea, in mod eronat, a terfelit haina militara si statutul de militar. Teoretic, statul de militar, ti-ar fi asigurat beneficii (spitalul militar, care nu mai este pentru militari, gradinita … :)) ). Sa va dau un exemplu: un cuplu format dintr-un militar si un medic, cu un copil de 3 ani, suprins de stare de urgenta, determinata de pandemia ca sunt “obligati legal” sa fie la datorie fara ca statul sa asigure conditii minime pentru copilul lor(o gradinita cu program prelungit). Iei bona din salariile alea stelare? Iti abandonezi copilul pe la bunici(dar daca nu sunt pensionari :O)? Unii ar zice ca “te descurci dom’le”.
    Sau unii, ca mine zic “pas”, isi dau demisia. Pana la urma se pare ca este o pacaleala mitul “induri 25 de ani, dar te pensionezi devreme si …etc”.
    Cei care sustin ideea ca pensia militara este “speciala”, sper ca realizeaza ca in acelasi timp propun transformarea Armatei Romane intr-o firma de paza. Mercenarii te pazesc atat timp cat sunt siguri ca ai bani! Chiar va doriti sa traiti in Romcernaria?
    Multe succesuri va doresc!

  8. Unii au trudit din greu 38-45 ani pentru o pensie de mizerie in timp ce altii au taiat frunza la caini 20-25 ani si au o pensie de 5-6 ori mai mare lucru care nu se intampla in nici o tara civilizata! Ba mai si ameninta ca daca le sunt taiate drepturile o sa ne arate ei (probabil cum ne-au mai aratat si in ’89).Te apuca rusinea cand vezi in ce tara traiesti si ma intreb ce pensii vor incasa cand toti cei care muncesc cu adevarat se vor fi carat din Romania.

  9. Am inteles ca legea pensiilor, 127, trebuie analizata si modificata de consultantii banciii mondiale. Legea 127, este votata si promulgata de presedinte. Inteleg ca expertiza consultantilor este deasupra expertizei parlamentului si presedintelui. Poate e mai eficient si scapam de o multime de oameni platiti cu salarii si pensii speciale, neeficienti.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.