Contractul de consultanță încheiat de România cu Banca Mondială pe reforma legii pensiilor și actul adițional încheiat la solicitarea Comisiei Europene prevăd în mod expres reforma tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare și alte indemnizații speciale de orice fel, arată documentele obținute de Economedia de la Ministerul Muncii în baza Legii 544 din 2001 privind informațiile de interes public. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie militară, dar și ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Apărării Vasile Dîncu au insistat, recent, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii ocupaționale, de serviciu, deși „grosul” unora dintre pensiile militare mari nu este bazat pe contributivitate.
Economedia a anunțat anterior în exclusivitate că Banca Mondială va fi cea care va realiza consultanța pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, în contextul în care licitația în acest sens a fost anulată pentru că interesul din piață a fost scăzut. În februarie, țara noastră a semnat contractul de asistenţă cu Banca Mondială pentru îmbunătăţirea sistemului public de pensii, după cum Economedia a scris AICI.
Economedia a făcut rost în exclusivitate de acest contract, care prevede reforme pe patru piloni, respectiv: Pilonul 1 – sprijinirea punerii în aplicare a venitului minim de incluziune; Pilonul 2 – consolidarea ecosistemului economiei sociale; Pilonul 3: sprijinirea dezvoltării reformelor privind îngrijirea pe termen lung a persoanelor în vârstă din România; Pilonul 4 – sprijinirea reformei sistemului public de pensii.
Reforma sistemului public de pensii se va baza pe principiul contributivității, prevede contractul încheiat cu Banca Mondială, în urma asumării acestui obiectiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
- Contractul de consultanță încheiat cu Banca Mondială pe reforma legii pensiilor poate fi descărcat de aici – Contract Banca Mondială
În plus la acest contract, la solicitarea expresă a Comisiei Europene, a fost încheiat un act adițional care aduce clarificări privind reforma pensiilor speciale.
Mai precis, acest act adițional prevede că Banca Mondială va furniza propuneri privind opțiunile de reformare a cadrului legislativ în vederea reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale. Actul menționează în mod expres că pensiile speciale includ, dar nu se limitează la pensiile pentru angajații de stat din toate ramurile, militari, servicii de informații și poliție, pentru unele munci grele și periculoase, precum și pentru alte indemnizații speciale.
- Actul adițional poate fi descărcat de aici – Act adițional Banca Mondială
Context. Statul român lucrează, în prezent, la o nouă lege a pensiilor, împreună cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, ca parte a reformelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua lege va merge strict pe criteriul contributivității.
Inițial, în cadrul reformei, statul a introdus toate pensiile bazate pe contributivitate, dar și toate pensiile speciale în afară de cele ale militarilor. Pensiile militare nu au fost incluse, deoarece statul român consideră în prezent că acestea nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii „de serviciu” sau pensii „ocupaționale”. Asta deși mare parte dintre acestea nu sunt plătite pe principiul contributivității, ci sunt completate de la bugetul de stat.
Acum, Comisia Europeană a cerut oficial României să includă în reforma sistemului de pensii și pensiile militarilor, după cum Economedia a scris în exclusivitate AICI.
Intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care înlocuiește dispozițiile Legii nr. 127/2019 are termen în PNRR în primul trimestru din 2023, în timp ce intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale are termen în PNRR în ultimul trimestru din acest an.
Cu toate acestea, recent, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate, după cum a scris Economedia AICI.
Atât ministrul Apărării Vasile Dîncu, cât și ministrul de Interne Lucian Bode au insistat că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii ocupaționale, de serviciu. Lor li s-a alăturat și premierul Nicolae Ciucă, el însuși beneficiar de o pensie militară în valoare de 215.880 lei anual. Iată AICI cine sunt printre principalii beneficiari de pensii militare.