EXCLUSIV Doar 2 din cei 18 candidați au promovat concursul pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănătate / După trei concursuri, doar 20 de posturi din cele 37 au fost ocupate

sanatate, stetoscop

Doar doi din cei 18 candidați care s-au prezentat luni la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori ai caselor județene, adică gestionarii din teritoriu ai bugetului de aproape 45 de miliarde de lei al instituției, au promovat proba, potrivit unui document obținut de Economedia. Acesta este cel de-al treilea concurs pentru ocuparea posturilor organizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în contextul în care la primele două au promovat doar 18 candidați. Așadar, după trei concursuri, au fost ocupate doar 20 dintre cele 37 de posturi de director general la Casele Județene de Asigurări de Sănătate.

Cele două case județene de sănătate care vor avea un nou director general prin concurs sunt Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ). Candidații au obținut 72,2 puncte, respectiv 71 puncte la proba scrisă. Candidații care au obținut minimum 70 de puncte vor trece de asemenea și printr-un interviu.

Ceilalți 16 candidați au fost respinși, având calificative sub 70 de puncte, jumătate dintre ei chiar sub 50 de puncte. Alți cinci candidați au fost absenți la proba scrisă.

La primul concurs organizat de CNAS în luna mai, doar 5 dintre cei 33 de candidați înscriși și prezenți au fost declarați admiși, alți 28 de candidați fiind declarați respinși. 21 au absentat. Cele 5 case județene de asigurări de sănătate unde posturile vacante de directori generali au fost ocupate în urma primului concurs sunt: CAS Maramureș, CAS Iași, CAS Cluj, CAS Tulcea și CAS Bistrița Năsăud.

La cel de-al doilea concurs, organizat în luna iunie, au promovat doar 13 din cei 47 candidați. Cele 13 case județene de asigurări de sănătate unde posturile vacante de directori generali au fost ocupate în urma celui de-al doilea concurs sunt: CAS Alba, CAS Constanța, CAS Satu Mare, CAS Sălaj, CAS Covasna, CAS Dâmbovița, CAS Arad, CAS Brașov, CAS Gorj, CAS Olt, CAS Vâlcea, CAS Botoșani, CAS Bihor.

După finalizarea acestui concurs, a cărui următoare probă – cea de interviu – va avea loc vineri, 30 iulie, va fi organizată o nouă procedură pentru celelalte posturi de conducere din restul județelor. Ar fi a patra încercare în decurs de circa un an după ce, în 2020, concursul a fost anulat după o decizie a Curții Constituționale.

Șefii Caselor de Sănătate gestionează în acest an circa 45 de miliarde de lei, pe care, în baza unor negocieri la nivel județean, îi împart spitalelor, medicilor și firmelor care activează în domeniul medical. Suma reprezintă unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituții publice din România. Posturile reprezintă o miză financiară uriașă, dat fiind că CNSAS are în acest an cel mai mare buget din istorie – aproape 45 de miliarde de lei.

Este de remarcat și interesul extrem de scăzut pentru examen – primul organizat după ani întregi în care casele județene au fost conduse de șefi interimari, susținuți de partidele de guvernământ.

Concursul este primul din istoria Casei Naționale în care numele candidaților au fost secretizate, aceștia invocând GDPR.

Șefii Caselor de Sănătate au o putere financiară uriașă, gestionând deseori cele mai mari bugete dintr-un județ. Spre exemplu, în 2019, Casa Județeană de Sănătate Iași a avut un buget de 2,5 miliarde lei, în timp ce municipiul Iași, unul dintre cele mai mari din țară, de-abia a depășit 970 de milioane de lei.

Bugetul pe acest an Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 44,8 miliarde de lei, fiind una dintre instituțiile publice cu cel mai mare buget din țară. De remarcat creșterea exponențială a bugetului CNAS în ultimul deceniu: de la 17,8 miliarde de lei în 2011, la 24,9 miliarde de lei în 2016 și 44,7 miliarde de lei în 2020, potrivit unui document al instituției.

Concursul a fost lansat de noul președinte al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), numit în funcție în ianuarie. Cercetător în economia sănătăţii la Imperial College London, Adrian Gheorghe a făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu și în primul mandat al acestuia la şefia Ministerului Sănătăţii, în Guvernul Cioloș, potrivit Libertatea.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Cum e sa iei concursul cu punctajul cel mai mare din cei admisi ca pe urma sa te “ievalueze” si sa te respinga o comisie de oameni numiti politici.

    Examen cat mai greu bazat pe memorat legislatie, incat sa nu ia nimeni examen , iar daca trece cine nu trebuie de examen, are grija comisia, in rest conducem prin interimari dar suntem “corecti” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *