BREAKING Guvernul a epuizat cele 4 miliarde de lei pentru proiectele din controversatul PNDL. Ministerul Dezvoltării le cere primarilor să înghețe lucrările sau să le deconteze din propriul buget până la rectificarea bugetară

coruptie mita spaga bani euro sursa foto: Pexels.com

Ministerul Dezvoltării a informat primăriile pe 22 iunie că a epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit unui document consultat de Economedia.ro și confirmat de Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

În scrisoarea transmisă primarilor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, îi anunță că ministerul ”a epuizat creditele bugetare alocate PNDL pentru anul în curs” și le transmite că există două posibilități de acțiune.

Prima posibilitate e decontarea lucrărilor din surse proprii (de la bugetul local), iar a doua posibilitate este sistarea lucrărilor ”în vederea evitării înregistrării de arierate”.

Ministerul Dezvoltării anunță că este posibilă o suplimentare a bugetului, caz în care autoritățile locale vor fi anunțate – cel mai probabil, în cazul unei rectificări bugetare.

Impactul unei eventuale înghețări a proiectelor până la o viitoare rectificare bugetară este unul major, dat fiind că el poate produce blocaje economice și poate afecta companiile private care au câștigat contractele finanțate din PNDL.

Ministrul Cseke Attila a declarat pentru Economedia.ro că înștiințarea este ”o procedură legală obligatorie, vreau să liniștesc pe toată lumea, nu se întâmplă pentru prima oară. Facturile depuse până în 15-17 iunie, care îndeplinesc condițiile, vor putea fi plătite. Plăți vom efectua până la 20 iulie. Va exista deci maximum o lună de zile în care ministerul nu va face plăți. Dar la rectificarea din august vor fi alocate surse importante pentru PNDL. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară. Se pot continua lucrările și din august se reia plata facturilor”.

Întrebat de reporterul Economedia.ro cu cât va fi suplimentat bugetul PNDL la rectificarea din august, minsitrul Dezvoltării a spus că ”acum facem analiza pentru rectificare, va fi o finanțare importantă. Ca grad de mărime va fi comparabilă cu bugetul inițial (de 4 miliarde de lei – nota redacției)”.

Ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut.

Premierul Florin Cîțu a scris pe Facebook că ”toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii. Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”.

Context. Bugetul de stat pentru 2021 a adus o scădere importantă, de 2,5 miliarde de lei, a bugetului alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cunoscut și drept programul dedicat baronilor locali, prin care se realizează investiții de mici dimensiuni și, în unele cazuri, de slabă calitate și fără verificări serioase.

Astfel, în bugetul Ministerului Dezvoltării, finanțarea prevăzută pentru lucrările din PNDL este de 4 miliarde de lei, în scădere față de cei 6,5 miliarde de lei cheltuiți în 2020 – anul în care România a avut atât alegeri locale, cât și parlamentare.

Scăderea e și mai mare comparativ cu 2019, ultimul an de guvernare PSD, când de la bugetul statului au plecat spre proiectele de mici dimensiuni din PNDL nu mai puțin de 6,9 miliarde de lei, record absolut.

Reamintim că Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”, declara ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro, în februarie.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *