Update. EXCLUSIV Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, primul lider PSD care admite că majorarea cu 40% a pensiilor, promovată chiar de PSD, provoacă ”un risc considerabil”. Precizare a lui Câciu: „o eroare de tehnoredactare”

Pensionar batran bani sacosa sacose pensie Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

UPDATE 

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunță că a fost modificată strategia fiscal-buegtară, privind majoararea pensiilor. Câciu a comentat pentru g4media.ro că a fost „o eroare de tehnoredactare”.

„Un fragment copiat din vechea strategie. Am eliminat acel fragment și am actualizat documentul final, astfel încât să respecte programul de guvernare. Asta nu înseamnă că pensiile vor crește cu 40%, ci că e vorba de o abordare prudentă”, a adăugat Câciu.

Știrea inițială

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024, făcută publică sâmbătă noapte de Ministerul Finanțelor, cataloghează modificarea cu 40% a pensiilor – măsură votată de PSD și amânată de guvernul Cîțu – drept ”un risc considerabil” pentru finanțele publice.

Strategia a fost realizată de ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu. Este pentru prima oară când un lider PSD recunoaște că această creștere, promovată de PSD în anii electorali 2019 și 2020, este nesustenabilă și ar duce la o creștere rapidă a datoriei publice până la 100% din PIB (față de circa 45% în prezent).

  • Modificările aferente legii 127/2019 ar urma să conducă la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și implicit la un nivel ridicat al datoriei publice. Raportul privind sustenabilitatea datoriei publicat în februarie 2021 estimează o traiectorie de creștere rapidă a datoriei, atingând un nivel de peste 100% din PIB în anul 2030”, se arată în Strategia fiscal-bugetară.

”Legea 127/2019 prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie și modificări ale formulei de calcul a pensiilor, iar amânările prevăzute în OUG 8/2021 au contribuit la reducerea riscul pe termen scurt. Estimări preliminare au condus la concluzia că riscul ridicat pe termen scurt identificat prin Raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice publicat la inceputul anului 2021, ar putea fi reclasificat la un risc redus. Pe termen lung însă, riscul privind sustenabilitatea finanțelor publice persistă și este considerabil”, mai arată documentul asumat de ministrul Adrian Câciu.

Ce măsuri promite ministrul Finanțelor pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii.

· introducerea unei noi formule de calcul pentru noi pensii si pensii în plată;
· introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor în concordanță cu cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB-ul țintă și mecanisme împotriva indexării ad-hoc;
· reducerea semnificativă a posibilităților de pensionare anticipată, introducerea de stimulente pentru extinderea vieții profesionale și creșterea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață
· egalizarea vârstei legale de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
· introducerea de stimulente pentru amânarea pensionării;
· revizuirea pensiilor speciale, în conformitate cu principiul contributiv și consolidarea principiului contributiv al sistemului;
· creșterea gradului de adecvare a pensiilor minime, în special pentru cei sub pragul sărăciei;
· creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii. În acest sens, actualul program de Guvernare prevede creșterea contribuției cu 1pp la 4,75%, până în 2024.

Strategia publicată de minister citează ediția actualizată a Raportului de îmbătrânire a populatiei (Ageing Report 2021), care indică ”o creștere a cheltuielilor cu pensiile comparativ cu evaluările anterioare”.

Citește aici textul integral al Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2022-2024

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *