EXCLUSIV Rata sărăciei din România a scăzut ușor în anul pandemiei, dar tot suntem la coada UE, după Bulgaria

saracie, copil Sursa foto: Pixabay

Rata riscului de sărăcie din România s-a diminuat ușor la 23,4% în anul pandemiei, arată datele definitive obținute de Economedia de la Institutul Național de Statistică (INS), în contextul în care la nivel european evoluția a fost mixtă, atât cu creșteri, cât și cu scăderi ale sărăciei. Cu toate acestea, România se găsește tot la coada clasamentului european, situația fiind mai sumbră doar în Bulgaria.

Eurostat, biroul european de statistică, a publicat săptămâna trecută datele semnal privind rata riscului de sărăcie din fiecare stat european, în funcție de venitul disponibil pe gospodărie, care arată că rata riscului de sărăcie a rămas stabilă la nivelul UE, cu tendințe variate între țări.

De exemplu, rata riscului de sărăcie a crescut anul trecut față de 2019 în Portugalia, Grecia, Spania, Italia, Irlanda, Slovenia , Bulgaria, Austria și Suedia. În aproximativ jumătate din statele membre, rata riscului de sărăcie a rămas stabilă în 2020, scuzând în schimb în Estonia.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

România era singura țară din UE pentru care datele semnal ale Eurostat nu erau disponibile.  Economedia a solicitat așadar Institutului Național de Statistică o explicație pentru absența datelor.

INS a transmis, drept răspuns, că Eurostat calculează și publică două seturi de date privind indicatorii de sărăcie și incluziune socială:

  1. Estimări rapide/date semnal denumite Flash estimates (FE), estimări efectuate pe baza datelor privind veniturile curente din sursele de care dispune fiecare stat membru al UE (unele state din Ancheta Bugetelor de Familie, altele din surse administrative etc.);
  2. Estimări definitive – rezultate din datele EU-SILC colectate prin anchetele naționale (ACAV în cazul României).

Drept urmare, INS a comunicat, pentru Economedia, că a transmis Eurostat datele definitive privind România încă din luna mai.

„Întrucât, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, mai mult de jumătate dintre acestea nu au disponibile nici în acest moment datele definitive privind sărăcia şi incluziunea socială, a fost necesară publicarea statisticilor pe baza estimaţiilor FE pentru a avea o imagine de ansamblu, la nivel european, privind sărăcia şi incluziunea socială”, arată răspunsul INS.

Îmbunătățire, dar tot la coada UE

Așadar, rata riscului de sărăcie din România a scăzut de la 23,8% în 2019 la 23,4% anul trecut, arată datele definitive furnizate de Institutul Național de Statistică la solicitarea Economedia.

Conform datelor definitive, România se regăsește la coada clasamentului, riscul de sărăcie fiind mai mare doar în Bulgaria.

Datele definitive mai arată că rata riscului de sărăcie a mai scăzut anul trecut în Belgia (de la 14,8% la 14,1%), Danemarca (de la 12,5% la 12,1%), Estonia (de la 21,7% la 20,7%), Grecia (de la 17,9% la 17,7%) și Suedia (de la 17,1% la 16,1%). Rata riscului de sărăcie a rămas constantă în Croația (18,3%) și Ungaria (12,3%). În schimb, a crescut în Bulgaria (de la 22,6% la 23,8%), Olanda (de la 13,2% la 13,6%), Austria (de la 13,3% la 13,9%),Slovenia (de la 12% la 12,4%) și Finlanda (de la 11,6% la 12,2%).

Mica îmbunătățire din România vine pe fondul unor majorări ușoare de venituri și a unor măsuri de susținere speciale luate de stat în contextul pandemiei, precum șomajul tehnic.

De exemplu, câștigul salarial mediu net a crescut de la 3.340 lei net în decembrie 2019 la 3.620 lei net, în ultima lună anului 2020.

Și salariul minim brut pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2020 de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, adică o creștere a netului de la 1.263 de lei la 1.346 de lei.

În plus, statul a implementat o serie de măsuri pentru a ajuta la menținerea locurilor de muncă, precum șomajul tehnic și munca redusă Kurzarbeit.

În plus, România a intrat în criză cu o piață a muncii foarte încordată, așa că angajatorilor le-a fost mai ușor acum să găsească lucrători și să angajeze.

În plus, pensiile au crescut anul trecut în septembrie cu 15%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: