Mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile horeca, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive, a declarat pentru Economedia preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține proiectul, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia și de a stimula vaccinarea, potrivit informațiilor Economedia.ro.
- Pe scurt, autoritățile și mediul privat vor ca persoanele vaccinate sau cele cu test Covid negativ să poată participa la evenimentele la care acum accesul publicului este interzis sau restricționat parțial (competiții sportive, teatru, cinema etc), sau să poată participa fără a le mai fi impuse restricțiile din acest moment (număr maxim de persoane la o masă în restaurant).
- Și Germania ia în calcul astfel de facilități pentru persoanele vaccinate. Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, s-a pronunţat pentru acordarea unor mai mari libertăţi persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19, după trecerea celui de-al treilea val al epidemiei. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), persoanele care au primit ambele doze nu ar mai trebui să intre în carantină.
Primul pas a fost făcut vineri, 2 aprilie, când reprezentanții mediului de afaceri s-au întâlnit cu miniștrii Sănătății și Economiei. ”Se dorește un grup de lucru cu actorii privați și autorități, sub directa coordonare a premierului, cu miniștrii Sănătății și Economiei. La finalul acestei săptămâni, secretarul de stat Paul Ene de la Ministerul Economiei va coordona prima întâlnire a grupului de lucru”, spune Daniel Mischie.
”Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hoteluri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea la acest grup de lucru participă ministrul Sănătății”, a spus Daniel Mischie pentru Economedia.
Cum va funcționa la restaurant acest mecanism? Ar putea apărea două zone distincte, complet demarcate, cum erau în trecut zonele de fumători și de ne-fumători, explică Daniel Mischie. Persoanele vaccinate sau cu test negativ de covid vor avea acces într-o zonă separată în care nu vom mai fi obligați să se supună resctricțiilor care, în acest moment, limitează la 6 numărul de persoane la o masă sau impun 2 metri între mese. În schimb, persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități.
”Probabil că un scenariu similar va fi și la Campionatul European de fotbal, la care România găzduiește patru meciuri și la care vor putea intra doar persoanele vaccinate sau testate negativ”, a explicat Mischie.
Cum va fi făcută dovada vaccinării? Pilonul principal va fi emiterea certificatului verde de către UE pe 14 mai. Va exista un QR code unic, iar autoritățile vor putea verifica în orice moment autenticitatea documentului, spune Daniel Mischie.
E vorba despre adeverința electronică verde, propusă în 17 martie de Comisia Europeană și care e în curs de aprobare la nivel comunitar. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE și ele atestă fie vaccinarea, fie un rezultat negativ la testul Covid, fie vindecarea de Covid.
Autoritățile naționale din fiecare stat membru UE vor răspunde de emiterea adeverinței verzi. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare. Versiunea electronică a adeverinței verzi poate fi stocată pe un dispozitiv mobil – telefon, tabletă, laptop., dar cetățenii pot solicita și o versiune tipărită. Ambele versiuni vor avea un cod QR unic care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinței.
Comisia Europeană va crea un portal de acces, prin intermediul căruia toate semnăturile de pe adeverințe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate în adeverință nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura electronică. De asemenea, Comisia va ajuta statele membre să dezvolte un software pe care autoritățile îl pot utiliza ca să verifice codurile QR.