EXCLUSIV Salariile angajaților ministerului Finanțelor, Fiscului și Autorității Vamale Române vor fi stabilite prin ordin de ministru/ Aceștia vor primi derogare de la legea salarizării, potrivit unui proiect de ordonanță

MINISTERUL FINANTELOR - SORIN GRINDEANU sursa foto: Inquam Photos/ Diana Oroș

Ministerul Finanțelor pregătește o importantă schimbare privind salarizarea angajaților din minister, din ANAF și din Autoritatea Vamală Română. Salariile acestora vor fi stabilite prin ordine ministru, prin derogare de la legea salarizării. Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanță de Urgență pus în transparență publică pe site-ul ministerului Finanțelor. În documentul care prevede înființarea a două noi structuri de specialitate – una pentru pentru monitorizarea execuției bugetare și una care se va ocupa un nou regulament european privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) – este menționată și această derogare.

“Art.XI (1) În aplicarea prevederilor art. 6 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin derogare de la prevederile art.9 din Legea nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în sistemul finanțelor publice ca urmare a punerii în executare a hotărârilor judecătorești, ministrul finanțelor emite ordin.

(2) În înțelesul alin. (1), prin sistemul finanțelor publice se înțelege Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și structurile subordonate acesteia și Autoritatea Vamală Română.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

(3) Metodologia și criteriile care stau la baza stabilirii drepturilor salariale luând în considerare hotărârile judecătorești potrivit prevederilor alin.(1) se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor, pe baza unei analize realizată de către Ministerul Finanțelor împreună cu Agenția Națională pentru Administrarea Fiscală, structurile subordonate acesteia, și Autoritatea Vamală Română cu respectarea principiilor și a sistemului ierarhizării funcțiilor publice, între instituții publice, potrivit Legii – cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare.

(4) După punerea în aplicare a prevederilor alin.(1), nu se mai plătesc alte categorii de drepturi salariale care nu sunt prevăzute prin acte normative în vigoare.”

Potrivit unor surse G4Media, stabilirea acestor drepturi salariale prin ordin de ministru ar deschide calea către majorări de salarii pentru angajații menționați în proiectul de ordonanță.

Reamintim că guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii explică faptul că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor: “Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Și tot nota de fundamentare amintește de procesele pierdute cu angajații din unele instituții publice care au cerut în instanță drepturile salariale: “Legislația în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice a generat interpretări diferite în sistemul finanțelor publice, pentru unele drepturi salariale ale personalului din cadrul acestuia, fiind promovate acțiuni în justiție care, în foarte mare parte, au fost soluționate în favoarea reclamanților.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cașcaval in vreme de austeritate!😯
    Dar stimulente lunare si trimestriale nu contează?
    Ca sunt niste salarii pe acolo!😫

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.