EXCLUSIV Șeful misiunii SUA la București anunță că proiectul de lege 5G ar putea ajunge ”rapid” în Parlament. Autostrada Via Carpathia, care leagă Constanța de Gdansk, ar putea fi finanțată și cu fonduri UE

David Muniz sursa Ambasada SUA Foto: David Muniz / sursa Ambasada SUA

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, a declarat într-un interviu pentru Economedia.ro și G4Media.ro că se așteaptă ca proiectul de lege privind rețeaua 5G, care face extrem de dificilă participarea companiilor chineze la proiect, să ajungă ”rapid” în Parlament.

”Cred că ne putem aștepta ca proiectul de lege să ajungă rapid în Parlament, se mișcă rapid în procesul de avizare, asta mi s-a spus. Nu pot să pretind că sunt purtătorul de cuvânt al Guvernului, dar ne putem aștepta la asta”, a spus David Muniz în interviu. Proiectul de lege, inițiat încă din august 2020, a fost trimis săptămâna trecută de guvern la Consiliul Economic și Social și urmează să fie aprobat formal într-o ședință a executivului pentru a fi trimis ulterior în Parlament.

Șeful misiuni SUA la București a vorbit și despre proiectul Via Carpathia, care ar urma să lege porturile Constanța și Gdansk (Polonia). Secțiunea românească a proiectului propus de Inițiativa celor Trei Mări, ar putea fi finanțat inclusiv prin fonduri europene, a spus David Muniz, care a adăugat că experții trebuie să decidă dacă o astfel de finanțare e posibilă.

În ceea ce privește finanțarea de către banca de stat americană Exim (corespondenta Exim Bank din România) a constuirii reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, David Muniz a spus că o decizie ar putea fi luată într-un an.

  • Fragmentul relevant din interviu:

Rep: În ce stadiu sunt proiectele de infrastructură rutieră și de cale ferată pentru a lega porturile Constanța și Gdansk?
David Muniz: Secretarul de Stat Blinken și-a exprimat susținerea pentru aceste proiecte mari de infrastructură. Chiar astăzi (marți, 23 martie – n.red.) am discutat cu ministrul Transporturilor din România despre aceste proiecte. Guvernul român e realmente dedicat relansării lucrărilor de infrastructură, alocând resurse majore.
Lucrăm îndeaproape să găsim soluția pentru a demara aceste proiecte, urmează un nou summit al Inițiativei celor Trei Mări. Proiectele trebuie realizate. Există multe fonduri EU pentru coeziune, îmi imaginez că pot fi folosite și acestea. Dar experții trebuie să decidă cum pot fi folosite, posibilitățile există.

Rep: Există și disponibilitatea băncii Exim US pentru finanțarea acestor proiecte?
David Muniz: Analizăm mai multe opțiuni și posibilități. US Exim susține proiecte cu participarea companiilor americane, în general. Nu a fost nimic decis încă.

Rep: Care e stadiul implementării acordului SUA – România pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă?
David Muniz: Acordul interguvernamental trebuie să meargă în Parlament și ar trebui să fie adoptat relativ rapid, e important pentru a continua proiectul. Sunt multe detalii de pus la punct legate de participanții la proiect, de finanțare. Discut zilnic despre aceste detalii, Exim e foarte interesată de acest proiect. Vor fi implicate companii din Canada, din state europene. Cred că până la finalul acestui an multe dintre aceste detalii vor fi puse la punct.

Proiectul merge foarte bine, avansează foarte bine. Finanțarea va fi în termeni foarte favorabili pentru România. Unul dintre lucrurile cele mai importante e să ne asigurăm că e un proiect sustenabil. Va fi un proiect scump, și vrem să ne asigurăm – la fel ca și guvernul român, că costurile nu vor crește.

Semnificația strategică a acestui proiect e mai mare decât partea sa comercială. România a făcut un pas îndrăzneț: a renunțat la memorandumul de înțelegere cu o companie chineză pusă sub acuzare în SUA și a ales o soluție împreună cu SUA. Vrem să furnizăm o afacere transparentă și corectă pentru cetățenii români, un partener tehnologic de încredere. Proiectul reprezintă o extindere a parteneriatului nostru în domeniul energetic. Când Exim US vine cu o astfel de finanțare, ne putem aștepta ca instituțiile financiare americane să fie interesate de proiect.

Rep: Când va fi luată decizia legată de finanțare?
David Muniz: Va dura o vreme, poate un an. Sunt foarte interesați de acest proiect.

Rep: ExxonMobil a decis să plece din proiectul de producție a gazelor în Marea Neagră, iar România tot nu a modificat legea offshore. Știți de ce întârzie atât de mult proiectul noii legi offshore?
David Muniz: Durează mai mult decât ne așteptam. Exxon ia decizii comerciale pe motive comerciale, e o companie uriașă, globală. Îngrijorările nostre, dacă există îngrijorări, sunt legate de tratamentul corect al companiilor americane. Și cred că nu putem spune că nu au fost tratate corect. Dar urmărim îndeaproape acest subiect.

Cât despre legea offshore, acestea sunt legi complicate. Am văzut relatări că Romgaz e interesată să cumpere participația Exxon și că ar avea legătură cu timingul legislației, vom vedea asta.

Rep: Suspectați acest lucru?
David Muniz: Nu știu, există speculații de presă, le-am văzut, cele două lucruri nu trebuie să fie neapărat legate. E important ca un cumpărător serios să cumpere partea Exxon, dacă Exxon vrea să vândă.

Rep: Lukoil e un cumpărător calificat?
David Muniz: Acesta e tipul de cumpărător care ar crea îngrijorări. Romgaz e o companie de încredere. E important ca proiectul să meargă mai departe, pentru a rezolva problema independenței energetice.

Rep: E un semn de întrebare modul în care a fost tratat Exxon?
David Muniz: Poziția noastră e cunoscută demult: vrem să vedem schimbări în legea offshore. Ne așteptăm în curând să vedem noul proiect, ceea ce e un lucru bun. Înainte părea că nu există nici o șansă pentru îmbunătățirea legii. Sunt bucuroși pentru că lucrurile par să se miște, e un semnal pozitiv. Dar, în general, companiile americane vor să vadă legislație transparentă și predictibilă. Când legile sunt schimbate rapid, cum era cazul înainte, asta nu transmite un semnal bun.

Rep: Ce informații aveți despre proiectul de lege privind rețeaua 5G, inițiat de guvern cu câteva luni în urmă și care nici acum nu a fost trimis la Parlament?
David Muniz: Cred că ne putem aștepta ca proiectul de lege să ajungă rapid în Parlament, se mișcă rapid în procesul de avizare, asta mi s-a spus. Nu pot să pretind că sunt purtătorul de cuvânt al Guvernului, dar ne putem aștepta la asta.

  • Rămâi pe Economedia.ro și G4Media.ro pentru interviul integral cu David Muniz

Foto: David Muniz / sursa Ambasada SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *