EXCLUSIV Județele din România vor putea primi finanțări de 700 milioane lei prin schema destinată investițiilor în dezvoltare pentru companii

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Anul acesta câteva componente de finanțare au prins rapid popularitate în rândul companiilor care vor să atragă bani pentru dezvoltare. Un interes la fel de mare precum componenta 6 a PNRR privind dezvoltarea de soluții „verzi”, despre care Economedia a scris aici, este în prezent și pentru schema de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014, cu modificările anunțate recent, în baza HG 530/2022. Vorbim de una dintre singurele măsuri cu sprijin nerambursabil destinat investițiilor în dezvoltare pentru companii, în special cele din zona de producție, a declarat Roxana Mircea,managing partner REI Finance Advisors, în exclusivitate pentru Economedia. Astfel, prin această schemă, județele din România vor fi eligibile pentru a primi finanțare de 700 milioane lei.

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM cât şi companii mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Obiectivul Schemei îl reprezintă stimularea investițiilor în zonele defavorizate economic, creșterea numărului de angajați și dinamizarea unor sectoare cheie ale economiei țării.

Conform CE, șapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (așa-numitele zone “A”), cu intensități maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% și 60%. Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiții prin ajutoare de stat.

Până în prezent, REI a atras finanțări pentru investiții ce au depășit 500 milioane euro la nivelul țării, cea mai mare parte dintre acestea – 30% – fiind reprezentate de solicitări în baza Schemei reglementate de HG 807/2014.

„Doar în luna ianuarie am depus 15 proiecte, asta deoarece pe 5 februarie s-a închis sesiunea de depunere continuă. Ținta pentru anul acesta, odată cu redeschiderea HG 807, este să depunem peste 20 proiecte mari, cu valori intre 5 și peste 30 milioane euro”, a transmis Roxana Mircea.

Valoare finanțării și când va începe schema

Potrivit Roxanei Mircea, bugetul Schemei alocat pentru sesiunea 15 iunie – 26 iulie se ridică la 700 milioane lei, însă dacă după evaluarea proiectelor mai rămân bani neconsumați se vor realoca după rectificarea bugetară.

O companie poate accesa prin intermediul HG 807, dupa noua modificare a intensității, până la 45 milioane euro, acolo unde investiția se va derula într-unul dintre județele cu 60% sprijin nerambursabil.

Schema a fost închisă temporar la începutul lunii februarie 2022, dar se va redeschide pe 15 iunie si va fi deschisă până pe 26 iulie.

Potrivit estimărilor consultanților, va fi ultima sesiune dat fiind faptul că nu mai există alocare financiară, anul acesta se vor epuiza și sumele care trebuiau lăsate pentru 2023, ultimul an pentru emiterea de Acorduri de finanțare.

Potrivit consultanților REI, un număr de 19 județe din totalul de 41 vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 60% din valoarea investiției. În acest fel, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți sunt cele 19 județe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani.

Județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Iași, Alba, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu sau Constanța vor beneficia de alocări de până la 50% din valoarea proiectelor de investiții derulate în anii următori.

Județele Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, dar și cele din centrul țării – Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu sau Brașov vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investițiilor derulate, în timp ce județele Timiș și Arad vor avea o alocare diminuată față de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.

Județul Ilfov va beneficia sprijin cuprins între 35 și 45%, în funcție de zonă, în timp ce Bucureștiul va rămâne fără proiecte prin ajutor de stat din acest an.

Industriile eligibile pentru a participa la schema de ajutor de stat

„Industria prelucrătoare (producție) este principala secțiune care este interesată de această schemă, întrucât investiția derulată trebuie să fie de minimum 1 milion euro, iar o componentă importantă a acesteia o reprezintă crearea de noi locuri de muncă, păstrarea numărului mediu de angajați timp de 5 ani, respctiv achitarea de taxe și impozite pe profit și cu salariile angajaților în acest timp”, transmite Roxana Mircea (foto).

Sectorul reciclării este un alt sector interesat de această finanțare, unde consultanții REI au derulat deja proiecte importante și de la care se așteptă în continuare la solicitări, companiile de construcții – CAEN 42 „Lucrări de geniu civil”, HoReCa, domeniul sănătății – clinici medicale și altele.

În ceea ce privește industriile care nu pot aplica pentru finanțare, printre acestea se numără industria grea, siderurgia, metalurgia, producătorii și îmbuteliatorii de alcool sau tutun.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Mai bine comasam judetele!
    Galati se duce la Braila.
    Vaslui se duce la Iasi unde vine si Botosani.
    Sand!

    Se fac economii si posibilitatea aplicarii unor proiecte regionale cu impact economic mare!

    Motivare:
    Ex.
    Galatiul daca era inclus in Braila avea toate legaturile cu Podul Braila facute.
    Asa pe bucatele unde sa mearga spaga?
    La C. J Braila sau Galati?
    Pentru ca incompetenta geme in C. J.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *