Experți: Sumele alocate din PNRR pentru componenta de conectivitate sunt destul de mici, sub 2%

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alocările de fonduri prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru digitalizare, de 6 miliarde de euro, sunt semnificative, însă sumele alocate componentei de conectivitate sunt destul de mici, de sub 2%, susţin experţii Ericsson România, citați de Agerpres.

„Transformarea digitală este unul dintre cele mai amplu discutate subiecte în această perioadă, cu atât mai mult cu cât alocările de fonduri prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în această direcţie (a digitalizării), sunt semnificative – un procent de 20% din total, adică aproximativ 6 miliarde de euro, în linie cu sumele prevăzute de planurile altor state din Uniunea Europeană. Sumele alocate componentei de conectivitate, însă, sunt destul de mici – sub 2% din PNRR – în contextul în care ţintele în ceea ce priveşte digitalizarea nu pot fi atinse în lipsa unui grad ridicat de conectivitate”, au precizat specialiştii Ericsson prezenţi la ediţia cu numărul 26 a Conferinţei Ziua Comunicaţiilor.

Potrivit Ericsson, cei mai importanţi piloni asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenţia, atunci când ne referim la conectivitate, vizează dezvoltarea reţelelor fixe de fibră optică (ce asigură capabilităţi şi viteze foarte mari) şi conectivitatea wireless de bandă largă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„La nivel european există nişte ţinte foarte înalte legate de conectivitate şi digitalizare, două noţiuni complementare care pot impulsiona puternic dezvoltarea economică şi socială. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este o oportunitate imensă, pe care nu avem voie să o ratăm. Indiferent că suntem factori de reglementare, oameni de decizie în zona guvernamentală sau jucători din industrie, PNRR este o oportunitate, atât pentru noi, în România, cât şi pentru alte ţări. Într-adevăr, conform DESI, România se situează pe locul 10 din 27 în ceea ce priveşte conectivitatea, dar noi considerăm că se poate şi mai bine de atât, mai ales că succesul procesului de digitalizare depinde, într-o foarte mare măsură, şi de nivelul de conectivitate din ţara respectivă”, a declarat Dragoş – Mircea Rebegea, Country Manager România şi Head of Sales România & Moldova, în cadrul Ericsson.

În ceea ce priveşte conectivitatea 5G, specialiştii afirmă că există multe state din Europa care sunt, deja, în urma acelor ţări sau regiuni care conduc clasamentele 5G şi care se află într-un stadiu avansat de implementare a acestei tehnologii în reţelele lor de telecomunicaţii, precum Statele Unite ale Americii sau ţările din Asia de Sud-Est (în special China şi Coreea de Sud). În acelaşi timp, România riscă să rămână, la rândul său, în urma celor mai multe dintre statele membre UE, din acest punct de vedere.

Conform estimărilor Ericsson, tehnologia 5G ar putea aduce economiei României 7,8 miliarde de euro, până în anul 2025, din care beneficiile aduse în zonele rurale ar urma să se ridice la 4,7 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: