Exporturile de armament franceze au scăzut cu aproape 41% în 2020, sub efectul crizei sanitare mondiale și în absența unor mari contracte, o scădere care nu reprezintă însă “o tendință de fond”, potrivit raportului anual prezentat marți Parlamentului, relatează publicația boursorama.com.
“În 2020, valoarea comenzilor s-a ridicat la 4,9 miliarde de euro”, față de 8,3 miliarde de euro anul precedent. Valoarea livrărilor de armament a scăzut cu peste jumătate în 2020 la 4,3 miliarde de euro, față de 9,9 miliarde de euro livrate în 2019.
Arabia Saudită (703,9 milioane euro), Statele Unite (433,6 milioane euro) și Maroc (425,9 milioane euro) figurează printre cei mai mari clienți ai Franței. Europa reprezintă pentru al doilea an consecutiv “principala destinație pentru exporturile Franței” cu o cotă de 25% (15% pentru țările UE și 10% pentru restul).
În acest an, Franța a semnat deja contracte importante de vânzări de avioane Rafale către Egipt (30 de exemplare, pentru aproape 4 miliarde de euro), Grecia (18 avioane, dintre care 12 second hand) și Croația (12 Rafale second hand).
Dacă exporturile de materiale militare sunt necesare Franței pentru finanțarea modelului său de armată și pentru menținerea autonomiei strategice, chestiunea controlului lor a devenit tot mai presantă, în special după intervenția Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite, doi clienți ai Hexagonului, în conflictul din Yemen, unde unele ONG-uri acuză crime de război.
În Franța, decizia de a exporta sau nu armament este luată de primul ministru, pe baza unui aviz al unei Comisii interministeriale pentru studiul exporturilor de matariale de război (CIEEMG), potrivit unei proceduri confidențiale.
Anul trecut, Parisul a refuzat în total 47 de licențe de exporturi, în mare majoritate având ca destinație țări din Asia.