Exporturile de cereale ale Ucrainei au totalizat peste 45 de milioane de tone de la începutul anului agricol 2021-2022 până în prezent

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la debutul anului agricol 2021/2022 până în prezent s-au ridicat la 45,709 milioane de tone, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a precizat că cifra comunicată include 763.000 de tone de cereale exportate în luna aprilie, dar nu a oferit cifre pentru luna martie. Anterior, o serie de oficiali ucraineni au declarat că Ucraina a exportat până la 300.000 de tone de cereale în luna martie.

Comparativ, înainte de război, Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

Datele comunicate vineri de Ministerul ucrainean al Agriculturii arată că de la debutul sezonului agricol actual şi până în prezent ţara vecină a exportat 18,5 milioane tone de grâu, 21,1 milioane de tone de porumb şi 5,7 milioane tone de orz. În ceea ce priveşte situaţia pe luna aprilie, exporturile de cereale ale Ucrainei au inclus 115.000 de tone de grâu, 622.000 de tone de porumb şi 25.000 de tone de orz.

Ministerul ucrainean al Agriculturii nu a spus care a fost modul în care au fost livrate aceste cereale.

Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să îşi exporte produsele pe calea ferată via graniţa de vest.

Mai mulţi oficiali din Ministerele Agriculturii şi Transporturilor din Ucraina au anunţat că ţara vecină vrea să îşi majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile româneşti de la Marea Neagră.

Vineri, preşedintele operatorului portuar Comvex, Viorel Panait, a anunţat că încărcarea unei nave cu peste 71.00 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanţa de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăseşte portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *