Exporturile globale de gaze naturale lichefiate au crescut în cel mai scăzut ritm din 2015, amenințând să mențină prețurile ridicate până când va apărea o nouă ofertă pentru a satisface cererea în creștere, arată datele Bloomberg, citate de Yahoo Finance.
Conform datelor compilate de Kpler, livrările anuale de GNL vor crește cu 0,4% în acest an, până la aproximativ 414 milioane de tone. Întârzierile la proiectele din SUA și sancțiunile împotriva celei mai noi instalații din Rusia au frânat noi oferte pe piață.
Piața GNL a fost foarte echilibrată de când invazia Ucrainei din 2022 a tăiat gazele rusești prin conducte către Europa, forțând continentul să depindă mai mult de combustibilul super-refrigerat. Lipsa de noi exporturi a făcut ca piața să fie predispusă la creșteri ale prețurilor pentru cumpărătorii din Europa și Asia.
Piața ar putea găsi o oarecare ușurare în 2025, pe măsură ce noile proiecte din SUA își vor intensifica producția și o altă instalație va începe să funcționeze în Canada. Uzina Plaquemines a Venture Global LNG Inc. a exportat primul său transport săptămâna trecută, iar uzina Corpus Christi a Cheniere Energy Inc. a început luni producția din prima fază a extinderii sale.
SUA a fost cel mai mare exportator mondial, livrând un nivel record de 87 de milioane de tone în 2024, aproximativ la fel ca anul precedent, conform datelor Kpler.
China a fost cel mai mare cumpărător de GNL pentru al doilea an consecutiv. Țara a primit peste 78 de milioane de tone, în creștere cu 8,5% față de anul precedent, conform datelor. Această cifră este totuși ușor mai mică decât în 2021, când China a importat aproximativ 80 de milioane de tone.