Exporturile Japoniei scad pentru prima dată din 2021, afectate de scăderea cererii de petrol și de echipamente pentru fabricarea de cipuri

Japonia, munca, saptamana de munca, angajati Sursă: Unsplash

Exporturile Japoniei au scăzut în iulie pentru prima dată în aproape 2 ani și jumătate, fiind afectate de scăderea cererii de petrol și de echipamente pentru fabricarea de cipuri, subliniind îngrijorările legate de o recesiune globală, pe măsură ce cererea de pe piețele cheie, cum ar fi China, slăbește, scrie Reuters.

Exporturile japoneze au scăzut cu 0,3% în iulie, în ritm anual, au arătat joi datele Ministerului de Finanțe (MOF), față de o scădere de 0,8% așteptată de economiști într-un sondaj Reuters. Aceasta a urmat unei creșteri de 1,5% în luna precedentă.

Date separate de la Biroul Cabinetului au arătat că un indicator cheie al cheltuielilor de capital a crescut în iunie. Cu toate acestea, producătorii se pregătesc pentru o scădere a comenzilor de bază în trimestrul actual, parțial din cauza cererii slabe din străinătate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În general, lotul de date a evidențiat fragilitatea motorului de export al Japoniei, care a contribuit la susținerea unei creșteri peste așteptări a produsului intern (PIB) în al doilea trimestru, cele mai importante motoare fiind livrările de automobile și turismul.

Factorii de decizie politică japonezi se bazează pe exporturi pentru a susține cea de-a treia economie a lumii și pentru a prelua încetinirea consumului privat, care a avut de suferit din cauza creșterii prețurilor.

Cu toate acestea, spectrul unei încetiniri mai accentuate la nivel mondial și creșterea șovăielnică a Chinei, principala piață a Japoniei, au generat îngrijorări cu privire la perspective.

Banca Mondială a avertizat că ratele mai mari ale dobânzilor și înăsprirea creditării vor avea un impact mai mare asupra creșterii globale în 2024.

Îngrijorările legate de creșterea globală au fost subliniate de date separate care au arătat anterior scăderi persistente ale exporturilor din Singapore, considerate un indicator al cererii de peste hotare, deoarece fluxurile comerciale sunt mai mici decât economia orașului-stat.

„China rămâne slabă și nu mă aștept ca cererea din Europa și America să accelereze în continuare”, a declarat Takeshi Minami, economist șef la Norinchukin Research institute, adăugând că economia Japoniei ar putea suferi o încetinire în trimestrul curent.

În funcție de destinație, exporturile către China, cel mai mare partener comercial al Japoniei, au scăzut cu 13,4% în iulie, în ritm anual, din cauza scăderii livrărilor de automobile, oțel inoxidabil și microcipuri, după un declin de 10,9% în iunie.

Livrările către SUA au crescut luna trecută cu 13,5% în ritm anual, ajungând la cea mai mare valoare înregistrată vreodată, conduse de livrările de vehicule electrice și piese auto, după o creștere de 11,7% în luna precedentă.

„Banca Japoniei trebuie să fie conștientă de riscurile de scădere din partea economiei globale. Prin urmare, nu ar avea de ales decât să evite orice efort de normalizare a politicii monetare pentru moment, având în vedere riscul de încetinire externă”, a declarat Minami.

În cadrul ședinței din iulie, BOJ a menținut neschimbate țintele de control al curbei randamentului (YCC), dar a luat măsuri pentru a permite creșterea mai liberă a ratelor dobânzilor pe termen lung, în funcție de creșterea inflației și a creșterii economice.

Datele de joi au arătat, de asemenea, că importurile au scăzut cu 13,5% în anul până în iulie, față de estimarea mediană pentru o scădere de 14,7%.

Balanța comercială a ajuns la un deficit de 78,7 miliarde de yeni (537,27 milioane de dolari), față de estimarea mediană de un excedent de 24,6 miliarde de yeni.

Date separate au arătat că comenzile de mașini de bază din Japonia au crescut cu 2,7% în iunie față de luna precedentă.

Comparativ cu anul precedent, comenzile de bază, o serie de date foarte volatile, considerată un indicator al cheltuielilor de capital în următoarele șase până la nouă luni, a scăzut cu 5,8%.

Producătorii intervievați de Cabinet Office estimează că vor scădea comenzile de bază cu 2,6% în trimestrul iulie-septembrie, ceea ce, împreună cu slăbiciunea exporturilor, sugerează o presiune în creștere asupra economiei japoneze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Astia chiar nu inteleg ca petrolul ala n-o sa mai valoreze nimic daca nu-l vand pe tot ‘acum’, in timp real, cat mai e de tras pt. ‘Tranzitie’.

    Intr-un mod destul de abstract, economia lumii n-are probleme reale, doar de consens. Averea unora e saracia altora dar nu stiu ce fac bogatii cand saracii nu mai au unde sa munceasca…

    Cica averea globala privata a scazut cu 20 de trilioane de $, la 454.4 … Mai e de taiat din ele … Candva cu 1$ mancai bine … Cam asta ar trebui sa fie target-ul.

    Lasati umflatura ca nu umple gura.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.