Fabricile se confruntă cu întârzieri fără precedent în ultimii 24 de ani. Consecințele: creșterea prețurilor și record de comenzi nerespectate

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Producătorii din zona euro se luptă cu întârzieri fără precedent în asigurarea materiilor prime și a pieselor, ceea ce duce la o acumulare record de comenzi nerespectate și la creșterea prețurilor, într-un context în care economia începe să se redreseze, scrie Bloomberg.

Fabricile chestionate de IHS Markit au raportat un „dezechilibru între cerere și oferte”, împreună cu probleme de transport – în special în transportul maritim – drept principalele motive pentru întârzieri.

Indicele întârzierilor din activitatea de fabricație a crescut la 62,9, în aprilie, cea mai mare valoare din ultimii 24 de ani, de când există sondajul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Companiile au raportat costuri mai mari pentru produse chimice, metale și materiale plastice și și-au redus stocurile pentru a face față întârzierilor de livrare.

„Producția din zona euro este în plină expansiune. Consecința cererii mai ridicate decât oferta este că prețurile cresc într-un ritm record, nemaiîntâlnit vreodată pe parcursul acestui sondaj”, a spus Chris Williamson, economist la IHS Markit.

Pandemia de coronavirus și progresul lent în materie de vaccinări au condus zona euro într-o recesiune dublă în primul trimestru, lăsând economia blocului comunitar cu mult în urma celei americane. Cu toate acestea, o recuperare în ritmul de vaccinare și perspectiva că 800 miliarde de euro din fondul comun de recuperare vor fi dislocate în curând a alimentat optimismul.

Creșterea ocupării forței de muncă și investițiile în utilaje și echipamente semnalate în sondaj pot ajuta companiile să depășească constrângerile de capacitate, potrivit lui Williamson.

Acest lucru ar trebui să contribuie la alinierea cererii și ofertei, eliminând o anumită presiune asupra prețurilor. Dar acest lucru va dura”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: