FACT CHECK cu ministrul Grindeanu: În iunie se anunță câștigătorii pe „capetele” Autostrăzii Unirii și se intră în execuție / Contractul are și șase luni pentru proiectare

transporturi, Autostrada Sibiu-Pitesti, semnare contract, Sorin Grindeanu, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Compania de Drumuri va anunța câștigătorii „capetelor” Autostrăzii Unirii – A8 în iunie și se va intra direct în execuție, pentru că este un contract de tip FIDIC Roșu (doar execuție), a anunțat duminică, la Digi24, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Afirmația ministrului Grindeanu este eronată pentru că cele două capete Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Târgu Neamț sunt, de fapt contracte FIDIC Galben, adică proiectare și execuție, ambele cu termen de 6 luni proiectare și 24 luni execuție.

„Capetele din A8, pe partea de Moldova și de Transilvania, în acest moment s-a depășit etapa termenului de depunere oferte. Pe ambele tronsoane sunt în evaluare, eu cred că în iunie se va ieși cu rezultatul pe ambele. Cam ăsta este termenul. Cred că mai trebuie să-și facă (n.r proiectul tehnic)… Ba nu… se va intra direct în execuție pentru că este FIDIC Roșu”, a spus Grindeanu. Ambele loturi sunt finanțate prin PNRR și au termen de finalizare august 2026. Orice depășire din calendarul de atribuire, proiectare și execuție reduce șansele de încadrare în borna PNRR.

Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului are o lungime de 24,4 km (2,4 km drumuri de legătură), valoarea din SEAP este cuprinsă între 2,9 și 3,4 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție. Ofertele sunt : Asocierea Duna Group International Kft (lider de asociere) – A-Hid Zrt. – Ing Service SRL – Duna Construcții RO SRL (Ungaria – România); Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret AS (Turcia);Mapa Insaat Ve Ticaret AS (Turcia); Nurol Insaat Ve Ticaret AS (Turcia); Asocierea Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS (lider de asociere) – Bog’Art SRL (Turcia – România); Strabag SRL (Austria); Tekfen İnşaat Ve Tesisat AŞ (Turcia); 8. Webuild SPA – Milano (Italia).

Pentru secțiunea III Leghin – Târgu Neamț (29 km) au depus oferte constructorii UMB, Danlin, Makyol Mapa, Nurol și Tekfen (detalii aici).

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *