Falimentul City Insurance : CNAIR a reușit să schimbe doar 13 din cele 46 de scrisori de garanție emise pentru lucrări la Autostrăzi și Drumuri Expres/Valoarea totală a garanțiilor City Insurance este de aproape 700 milioane lei

City Insurance

Compania de Drumuri a reușit să înlocuiască doar 13 din cele 46 de garanții de bună execuție emise de asiguratorul City Insurance, companie al cărei faliment a fost declarat oficial pe 9 februarie 2022, scrisorile de garanție bancară urmând să expire din 10 mai, precizează CNAIR într-un răspuns la solicitarea Economedia. Astfel, în prezent, sunt 46 de contracte pentru Autostrăzi și Drumuri Expres cu scrisori de garanție bancară la City Insurance, valoarea totală a acestor documente fiind de aproape 700 de milioane de lei (n.r. în general, scrisoarea de garanție bancară este de aprox. 10 % din valoarea contractului). În toamna anului trecut, valoarea totală a scrisorilor de garanție City Insurance pentru contractele CNAIR era de aproape un miliard de lei, după cum Economedia a scris aici.

,,În momentul de față, CNAIR deține un număr de 46 contracte (lucrări și servicii) aferente proiectelor de autostradă și drumuri expres, pentru care au fost constituite garanții de bună execuție emise de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. Valoarea totală a scrisorilor de garanție emise de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. pentru proiectele de autostradă și drumuri expres se ridică la suma de 688.713.087,41 lei RON.” a transmis CNAIR.

Dacă până la termenul-limită, 9 mai 2022, scrisorile de garanție City Insurance nu sunt schimbate, CNAIR ia în calcul înlocuirea acestora cu sume din facturile pe care le emit constructorii, conform prevederilor unei OUG 19/2022, act normativ publicat la începutul lunii în Monitorul Oficial : ,,Astfel, menționăm că CNAIR ia în calcul amendarea contractelor, astfel încât acolo unde se pretează, să se poată înlocui garanția prin rețineri succesive din facturile emise de către Contractori.

În cazul în care părțile contractante convin, noua garanție de bună execuție prevăzută la art. 1 alin. (2) se poate constitui prin următoarele modalități:
a) prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, fără a fi necesară îndeplinirea condiției prevăzute la art. 40 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 395/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv la art. 46 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2016, cu modificările și completările ulterioare;
b) prin combinarea a două sau mai multe dintre modalitățile de constituire prevăzute de lege, cu condiția ca acestea să fie constituite concomitent”. a răspuns CNAIR.

Totodată, dacă până la termenul de 2 mai, scrisorile de garanție pe care le-a emis City Insurance nu pot fi înlocuite, CNAIR va depune cereri de executare : ,,Pentru contractele pentru care până la data de 02.05.2022, scrisorile de garanție emise de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. nu vor fi înlocuite cu alte scrisorile de garanție, CNAIR va întocmi cereri de executare, formulate în cadrul scrisorilor de garanție emise de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., întocmite pe motiv de neprelungire și le va depune la sediul acesteia până la data de 10.05.2022, dată în care valabilitatea scrisorilor de garanție emise de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va înceta de drept.
De asemenea, menționam faptul că cererile de executare, întocmite și depuse pe motiv de neprelungire, vor completa documentele depuse la masa credală a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A.

Problema garanțiilor de bună execuție emise de asiguratorul care a dat faliment a fost ridicată și de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, firmele de profil rămase în piață fiind reticente să preia aceste polițe, după cum Economedia a relatat aici. „Noi găsim că este foarte potrivit pentru lucrări publice, adică lucrări ale statului ca o bancă de stat, una singură a mai rămas, e vorba despre CEC, să asigure aceste polițe de garanție de la City Insurance. CEC-ul să își extindă activitatea și pe partea de asigurări, Să își facă o societate de asigurări, pentru că acum are doar activitate de bancă. În acest context, inclusiv în actuala conjunctură, socială, politică, economică ne temem ca fondurile de investiții din PNRR să nu fie direcționate pentru alte destinații”-Adriana Eftime, directorul Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *