Falimentul Euroins/ Eurohold Bulgaria şi EIG vor să apeleze la arbitrajul internaţional 

Euroins logo

Eurohold Bulgaria şi Euroins Insurance Group (EIG) au informat oficial Guvernul cu privire la intenţia de a solicita un arbitraj internaţional pentru a proteja investiţia grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins este soluţionată rapid, iar prejudiciile cauzate grupului, care sunt calculate până în acest moment la cel puţin 500 de milioane de euro, sunt compensate corespunzător.

Potrivit unui comunicat al grupului, holdingul a transmis deja Executivului o notificare în acest sens, care reprezintă primul pas formal către iniţierea unui arbitraj internaţional pentru investiţii în temeiul tratatului pentru protecţia investiţiilor, semnat între guvernele Bulgariei şi României.

“Dacă nu ajungem la o înţelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiţia printr-un arbitraj internaţional”, a explicat Todor Danailov, director general al EIG.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Eurohold şi EIG au luat măsura menţionată mai sus ca urmare a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară din 17 martie de a retrage licenţa Euroins România.

“Acţiunile ASF au reprezentat o multitudine de încălcări ale legislaţiei UE, în special ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru de reglementare solid şi practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor din UE. După cum a anunţat Eurohold anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie şi a constituit o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internaţional. A dus la proceduri de faliment şi insolvenţă a Euroins România, distrugând operaţiunile grupului de asigurări din România. Părţile implicate în acest litigiu investiţional au acum posibilitatea de a rezolva problema prin negocieri înainte de a recurge la arbitraj. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie adecvată, Eurohold şi EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaţionale de arbitraj pentru investiţii împotriva guvernului român. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puţin 500 de milioane de euro”, se spune în comunicat.

Eurohold şi EIG vor fi consiliate în viitorul proces de firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons, precum şi de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari case de avocatură de business din Bulgaria, se mai arată în comunicatul grupului.

EIG s-a numărat printre cei mai mari investitori de pe piaţa asigurărilor din România, cu circa 280 de milioane de euro, mai menționează sursa citată.

“Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii pieţe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituţional cheie în dezvoltarea pieţei financiare şi de capital din Europa. Practicile ostile desfăşurate de actuala conducere a autorităţii financiare române de reglementare faţă de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute şi aprobate. Dacă astfel de practici greşite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări şi reasigurări din UE”, a subliniat Todor Danailov.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: