„Fără vaccin, fără slujbă”: Fiji introduce vaccinarea obligatorie

Fiji pixabay.com

Angajații din sectorul public și privat din Fiji vor fi obligați să se vaccineze în săptămânile următoare, a anunțat guvernul acestui arhipelag din Pacific care se confruntă cu un avans puternic al foarte contagioasei variante Delta a coronavirusului, scrie AFP, preluată de boursorama.com.

Premierul Frank Bainimarama a anunțat că funcționarii vor trebui să intre în concediu dacă nu au primit prima doză până în 15 august și riscă să fie concediați dacă a doua doză nu le este administrată înainte de 1 noiembrie.

Angajații din sectorul privat vor trebui și ei să primească prima doză înainte de 1 august. În cazul în care această prevedere nu este respectată, salariatul este pasibil de o amendă piperată iar angajatorul riscă închiderea administrativă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Fără înțepătură, fără slujbă (“No jabs, no job”), iată ce spune știința din rațiuni de securitate și iată care este de acum politica guvernului”, a afirmat joi seara Bainimarama.

Decizia drastică vine în contextul în care populația ignoră pe scară largă recomandările sanitare, în special distanțarea socială și purtatul măștii.

Înainte de aprilie, Fiji nu înregistra niciun caz de transmisie locală a virusului. Dar un eșec în dispozitivul de carantină a permis foarte contagioasei variante Delta să se propage masiv în rândul populației.

Arhipelagul înregistrează în prezent peste 700 de noi cazuri pe zi, la o populație de circa 900.000 de locuitori.

Sistemul sanitar al țării, care se confrunta deja cu probleme puternice, este în pragul colapsului. Cel mai mare spital, situat în capitala Suva, a anunțat în această săptămână că morga este plină și a cerut familiilor victimelor să vină să ridice cadavrele.

Bainimarama a refuzat o carantină națională, invocând considerente economice și dificultatea de a impune o astfel de măsuri în cartierele sărace și foarte populate ale capitalei.

“Carantina dură pe care o cer unii nu poate fi aplicată peste tot în Fidji și experții noștri ne spun că aceasta nu va permite eradicarea virusului. Dar va desființa locuri de muncă și ne va ipoteca viitorul”, a spus el.

Au fost însă impuse carantine locale, în zonele cele mai afectate, în timp ce campania de vaccinare, care se bazează pe AstraZeneca, avansează.

Fiji are 930.000 de locutori dintre care aproape 340.000 de adulți au primit prima doză.

Bainimarama a acuzat efectul contraproductiv al dezinformării, în special în mediul online, și a subliniat că nu a avut niciun efect secundar după ce a primit dozele.

“Nu sunt magnetizat de vaccin, nu mi s-au implantat cipuri electronice, nu am semnul Bestiei sau al unei alte creaturi”, a spus premierul.

Originea acestui avans epidemic provine din 17 aprilie, când doi cetățeni care reveneau din India au contaminat într-un centru de carantină un militar care a transmis ulterior virusul populaației.

Acest incident a ruinat speranțele de a deschide coridoare aeriene fără carantină care să permită zborurile din Australia și Noua Zeelandă, țările de unde provin majoritatea turiștilor străini.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: