Oamenii își fac griji de mult timp cu privire la bani și au sentimentul că nu au destui – chiar și atunci când au. Cu toate acestea, problema pare să se fi agravat în era online. Deși această experiență este frecventă în rândul milenialilor și al generației Z, ea poate afecta pe oricine, indiferent cât de mulți bani sunt în contul tău bancar.
Astfel una dintre cele mai insidioase realități care afectează sănătatea financiară a oamenilor are acum și un nume: dismorfia banilor.
Dismorfia banilor este atunci când ai o viziune deformată sau distorsionată asupra finanțelor tale, spune Danielle Desir Corbett, expert în finanțe personale, pentru HuffPost.
„Îți vezi situația financiară mult diferită de realitate. Dismorfia banilor poate fi cauzată de o varietate de motive, inclusiv o traumă din trecut privind banii, presiunile societății, criza economică sau ar putea fi profund înrădăcinată în educația din copilărie”, spune Corbett.
„Dismorfia banilor este un joc de a ține pasul cu alții, cu excepția faptului că incapacitatea de a ”ține pasul” îi determină pe unii oameni să experimenteze sentimente de inadecvare”, a declarat Courtney Alev, avocat financiar la Credit Karma.
Dintre americani, 29% suferă de dismorfie monetară, arată un sondaj recent al Credit Karma. Datele sondajului arată că această problemă este deosebit de răspândită în rândul generațiilor mai tinere, întrucât 43% dintre cei din Generația Z și 41% dintre mileniali au raportat că se confruntă cu dismorfia banilor, comparativ cu 25% dintre cei din Generația X și 14% dintre cei cu vârsta de 59 de ani sau mai mult.
Termenul este nou, dar sentimentele nu sunt. Mulți oameni s-au simțit nesiguri din punct de vedere financiar pentru o lungă perioadă de timp fără a avea un nume specific pentru asta. Acum, oferindu-i un nume, este mai ușor să înțelegem și să abordăm aceste sentimente.
Elizabeth Ayoola, expert în finanțe personale și scriitor la NerdWallet, a declarat pentru HuffPost că ea crede că viziunea deformată a oamenilor asupra finanțelor lor este „adesea modelată de comparații cu alții pe care îi văd pe social media sau de absorbția știrilor economice care creează îngrijorare”.
„Când oamenii suferă de dismorfie monetară, probabil că își privesc finanțele mai mult subiectiv decât obiectiv”, a adăugat ea.
Care sunt semnele dismorfiei banilor?
„Dismorfia banilor îi poate face adesea pe oameni să creadă că se descurcă financiar mai rău sau mai bine decât o fac de fapt”, a spus Ayoola. „Acest lucru se poate manifesta prin economisirea excesivă pentru că simți că ești în urmă în comparație cu colegii tăi. De asemenea, se poate manifesta prin cheltuieli excesive, deoarece aveți impresia că sunteți în siguranță financiară, când nu este cazul”.
Dacă suferiți de dismorfie monetară, s-ar putea să simțiți emoții puternice în legătură cu finanțele dvs. atunci când vedeți că prietenii ating obiective financiare importante, a adăugat ea. Sentimente precum tristețea, anxietatea, stresul, frustrarea, nevrednicia sau încrederea excesivă pot duce la comportamente care vă afectează sănătatea financiară – cum ar fi cheltuirea excesivă pe o vacanță.
„Oamenii se pot trezi că trăiesc stiluri de viață pe care nu și le pot permite”, a explicat Ayoola. „În sens invers, oamenii care sunt siguri din punct de vedere financiar pot să nu trăiască vieți pline și abundente, deoarece cred că nu au suficient, chiar dacă realitatea lor financiară poate spune altceva. În cele din urmă, dismorfia banilor poate împiedica oamenii să își atingă obiectivele financiare sau să se bucure de realizările lor”.
Prin economisirea excesivă, persoanele cu dismorfie monetară pot rata oportunitățile de a investi și de a-și crește averea.
„Unii oameni ar putea fi speriați să cheltuiască bani, chiar și pe lucrurile de care au nevoie de fapt”, a spus Kennedy. „Alții s-ar putea îngrijora în mod constant de finanțele lor, indiferent de situația lor reală. Se pot simți anxioși sau vinovați atunci când fac achiziții, inclusiv cele necesare.”
Ea a observat că semnele comune ale dismorfiei banilor includ verificarea obsesivă a soldurilor bancare, evitarea discuțiilor financiare, compararea cu alții, o percepție distorsionată a bogăției, teama de ruină financiară, criticarea excesivă a deciziilor financiare și stresul cu privire la finanțele viitoare.
Pentru generațiile tinere în special, există, de asemenea, tentația de a-și lega sentimentele cu privire la situația lor financiară de ceea ce văd și prezintă pe social media, chiar dacă nu este realitatea. Mulți evită să abordeze sau să caute ajutor pentru datoriile lor, ceea ce favorizează un ciclu de instabilitate financiară.
„Impactul merge dincolo de bani”, a precizat Kennedy. „Acesta poate tensiona relațiile și afecta bunăstarea generală. De asemenea, oamenii pot ajunge să se priveze de nevoile și bucuriile de bază, ceea ce poate fi în detrimentul sănătății mentale și fizice.”
Cum puteți face față dismorfiei banilor?
„Câteva modalități de a depăși dismorfia banilor sunt să aruncați o privire sinceră asupra finanțelor dumneavoastră, să stabiliți obiective clare, să faceți un plan și, cel mai important, să vă țineți ochii pe propriul buget”, a spus Alev. „Dacă obiectivul dvs. este să vă construiți economii, începeți prin a face un audit al finanțelor dvs. pentru a vedea unde în bugetul dvs. puteți face loc pentru economii. De acolo, puteți programa plăți automate din fiecare salariu pentru a vă ajuta să vă mențineți responsabil și să vă creșteți treptat economiile”.
Stabiliți obiective financiare realiste și găsiți resurse utile pentru educația financiară personală. Luați în considerare posibilitatea de a solicita îndrumare profesională din partea unui planificator financiar sau a unui terapeut.
„Luați legătura cu un partener cu care puteți face brainstorming, vă puteți descărca și vă puteți încuraja”, a spus Desir-Corbett. „Observați-vă gândurile de zi cu zi legate de bani. Identificați și evitați factorii declanșatori și distracțiile. Dați unfollow conturilor de social media care stârnesc nesiguranța financiară. Dedicați timp ascultării de podcasturi privind finanțele personale sau citirii de cărți pentru a acoperi orice lacune de cunoștințe, în special în ceea ce privește zonele vulnerabile.”
O altă abordare utilă pentru cei care se confruntă cu dismorfia financiară este să încerce să își evalueze finanțele personale cu o lentilă obiectivă înainte de a judeca cum se descurcă.
„Asta înseamnă să se uite la veniturile și cheltuielile lor pentru a vedea dacă fluxul lor de numerar este pe partea pozitivă sau negativă”, a spus Ayoola. „O altă strategie este să se concentreze pe măsurarea realizărilor lor pe baza progresului lor către reperele financiare și nu pe cea a colegilor lor. În timp ce comparația poate fi sănătoasă în unele cazuri, fiecare se află pe o călătorie financiară diferită, așa că uneori poate face mai mult rău decât bine.”
Pe măsură ce urmăriți o relație mai sănătoasă cu banii, Kennedy vă sfătuiește să practicați autocompătimirea.
„Înțelegeți că este în regulă să cheltuiți pe necesități și pe lucruri care vă aduc bucurie”, a spus ea. „Prudența financiară este bună, dar nu atunci când vă dăunează bunăstării. Prudența financiară nu trebuie să vă pună într-o stare constantă de inactivitate. Trebuie să recunoașteți când grijile financiare devin excesive. Găsirea unui echilibru este esențială”.