Fermierii români vizitează kibbutz-urile din Israel pentru a învăța despre irigații

irigatii pexels

Un grup de 38 de fermieri români din 27 de cooperative agricole au făcut un tur al așezărilor israeliene de tip kibbutz  pentru a afla despre tehnicile lor de irigare, scrie Rador, citând Co-op News.

Din totalul de 22.000 de hectare administrate de cooperative, doar 4.000 de hectare sunt irigate în prezent, iar fermierii vor să dubleze această suprafață în următorii cinci ani.

Vizita derulată între 26 februarie și 3 martie a inclus opriri la cooperativa agricolă Grnanot, care reunește 41 de kibutz-uri integrate orizontal și vertical.

Având în vedere că Israelul este lider mondial în ceea ce privește reutilizarea apei – gestionând un volum de 95% – cooperativele agricole care fac parte din înființarea kibbutz-urilor au lecții utile pentru omoloagele lor din străinătate.

Zona vizitată de fermierii români se laudă cu peste 1.000 de hidranți de incendiu complet automatizați. Apa este colectată în mai multe bazine între 250 mc și 1,5 milioane de metri cubi, la baza munților. Apa este pompată noaptea de la o adâncime de 70 de metri sub nivelul mării, până la 200 de metri, în cinci trepte de udare, și folosită pentru irigare în timpul zilei, după cum este necesar.

Fermierii români au vizitat, de asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Israel și mai multe companii locale specializate în agricultură, irigații și infrastructură.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *