Fiecare al doilea incident de securitate IT, din 2021, a fost asociat cu un atac ransomware

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Din ianuarie până în noiembrie 2021, aproape fiecare al doilea incident de securitate gestionat de GERT (divizie a Kaspersky) a fost asociat cu un atac ransomware (aproape 50% dintre solicitări) – o creștere de aproape 12 puncte procentuale în comparație cu 2020.

Când vine vorba de securitate cibernetică, ransomware-ul a devenit povestea incontestabilă a anului, distrugând conductele de gaz și serviciile guvernamentale de sănătate. Operatorii de ransomware și-au rafinat arsenalul, concentrându-se pe mai puține atacuri împotriva organizațiilor mari, iar un întreg ecosistem underground a părut să sprijine eforturile bandelor de ransomware.

De fapt, în primele 11 luni din 2021, procentul de solicitări procesate de echipa GERT a Kaspersky a fost de 46,7% – o creștere de la 37,9% din anul 2020 și 34% pentru 2019. 

Cele mai comune ținte au fost cele din sectorul guvernamental și industrial; împreună, atacurile împotriva acestor două industrii au reprezentat aproape 50% din toate solicitările IR legate de ransomware în 2021. Alte ținte populare au inclus instituțiile IT și financiare.

Cu toate acestea, pe măsură ce operatorii de ransomware au trecut la cereri de răscumpărare mai mari și ținte mai importante, aceștia s-au confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare din partea politicienilor și a agențiilor de aplicare a legii, ceea ce face ca nivelul creșterii eficienței atacurilor să fie critic.

Drept urmare, experții Kaspersky au remarcat două tendințe importante care vor câștiga în popularitate în 2022. În primul rând, grupurile de ransomware sunt susceptibile să construiască mai des versiuni Linux de ransomware pentru a-și maximiza suprafața de atac; acest lucru care a fost deja observat în acțiunile unor grupuri precum RansomExx și DarkSide. În plus, operatorii de ransomware vor începe să se concentreze mai mult pe „șantaj financiar”.

Acesta este momentul în care operatorii amenință că vor divulga informații despre companii atunci când acestea trec prin evenimente financiare critice (de exemplu, efectuează o fuziune sau o achiziție, sau plănuiesc să se listeze la bursă) pentru a le submina prețul acțiunilor. Atunci când companiile se află într-o stare financiară atât de vulnerabilă, este mai probabil să plătească răscumpărarea.

„Am început să vorbim despre așa-numitul Ransomware 2.0 în 2020 și ceea ce am văzut în 2021 este această nouă eră a ransomware-ului. Operatorii de ransomware nu doar criptează datele; le fură de la ținte mari, critice și amenință că vor expune informațiile dacă victimele nu plătesc. Ransomware 2.0 nu va dispărea nicăieri în anul care vine”, comentează Vladimir Kuskov, șeful Explorarea amenințărilor la Kaspersky.

Pentru a vă proteja de ransomware, experții Kaspersky recomandă:

  • Nu expuneți serviciile desktop la distanță (cum ar fi RDP) în rețele publice decât dacă este absolut necesar și utilizați întotdeauna parole puternice pentru ele.
  • Instalați prompt patch-urile disponibile pentru soluțiile VPN comerciale care oferă acces pentru angajații de la distanță și care acționează ca gateway-uri în rețeaua dumneavoastră.
  • Păstrați întotdeauna software-ul actualizat pe toate dispozitivele pe care le utilizați, pentru a preveni exploatarea vulnerabilităților prin ransomware.
  • Concentrați-vă strategia de apărare pe detectarea mișcărilor laterale și a exfiltrării de date pe Internet. Acordați o atenție deosebită traficului de ieșire pentru a detecta conexiunile infractorilor cibernetici. Faceți copii de rezervă ale datelor în mod regulat. Asigurați-vă că le puteți accesa rapid în caz de urgență atunci când este necesar. Utilizați cele mai recente informații despre Threat Intelligence pentru a fi la curent cu TTP-urile reale utilizate de actorii amenințărilor.

Sursa foto: Ocean Credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *