Financial Times: Uniunea Europeană va amenda Apple cu 500 de milioane de euro din motive concurenţiale

Apple, telefon, aplicatii, smartphone Foto: Pexels

Uniunea Europeană urmează să amendeze Apple cu aproximativ 500 de milioane de euro (539 de milioane de dolari) pentru presupuse încălcări ale legislaţiei UE în materie de concurenţă, a relatat duminică Financial Times, citând surse.

Amenda ar urma să fie anunţată la începutul lunii viitoare, a spus FT.

Comisia Europeană, care anul trecut a acuzat Apple că a denaturat concurenţa pe piaţa de streaming muzical prin regulile App Store care îi împiedică pe dezvoltatori să informeze utilizatorii cu privire la alte opţiuni de cumpărare, a refuzat să comenteze articolul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Apple nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters, în afara orelor de program.

Ancheta investighează dacă Apple a împiedicat aplicațiile să informeze utilizatorii de iPhone cu privire la alternativele mai ieftine de acces la abonamente muzicale în afara App Store. Aceasta a fost lansată după ce aplicația de streaming de muzică Spotify a depus o plângere oficială la autoritățile de reglementare în 2019.

Comisia va spune că acțiunile Apple sunt ilegale și contravin regulilor blocului comunitar care impun concurența pe piața unică, au declarat pentru Financial Times persoane familiare cu acest caz. Aceasta va interzice practica Apple de a bloca serviciile de muzică pentru a permite utilizatorilor din afara App Store să treacă la alternative mai ieftine.

Bruxelles-ul va acuza Apple că abuzează de poziția sa puternică și că impune rivalilor practici comerciale anticoncurențiale, au declarat persoanele respective, adăugând că UE va spune că termenii gigantului tehnologic sunt „condiții comerciale neloiale”.

Aceasta este una dintre cele mai importante sancțiuni financiare aplicate de UE marilor companii de tehnologie. O serie de amenzi împotriva Google, aplicate pe parcursul mai multor ani și care se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro, sunt contestate în instanță.

Apple nu a mai fost amendată până acum de Bruxelles pentru încălcări ale normelor antitrust, dar compania a fost sancționată în 2020 cu o amendă de 1,1 miliarde de euro în Franța pentru presupus comportament anticoncurențial. Sancțiunea a fost revizuită în scădere la 372 de milioane de euro în urma unui apel.

Acțiunea UE împotriva Apple va reaprinde războiul dintre Bruxelles și marile companii de tehnologie, într-un moment în care companiile sunt obligate să demonstreze cum respectă noile norme istorice menite să deschidă concurența și să permită rivalilor mici din domeniul tehnologiei să prospere.

Companiile care sunt definite ca fiind „gatekeepers”, printre care Apple, Amazon și Google, trebuie să se conformeze pe deplin acestor reguli în temeiul Legii privind piețele digitale până la începutul lunii viitoare.

Actul le impune acestor giganți din domeniul tehnologiei să respecte reguli mai stricte și îi va obliga să permită rivalilor să facă schimb de informații despre serviciile lor.

Există îngrijorări legate de faptul că regulile nu permit concurența atât de repede pe cât sperau unii, deși Bruxelles a insistat că schimbările necesită timp.

Bruxelles a acuzat oficial Apple în cadrul anchetei anticoncurențiale în 2021. Comisia a restrâns domeniul de aplicare al investigației anul trecut și a renunțat la o acuzație de împingere a dezvoltatorilor să folosească propriul său sistem de plată în aplicații.

Luna trecută, Apple a anunțat modificări la software-ul său mobil iOS, la App Store și la browserul Safari, în eforturile de a liniști Bruxelles-ul, după ce s-a opus mult timp unor astfel de măsuri. Dar Spotify a declarat la momentul respectiv că respectarea de către Apple a fost o „farsă completă și totală”.

Apple a răspuns spunând că „schimbările pe care le împărtășim pentru aplicațiile din Uniunea Europeană oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a alege – cu noi opțiuni pentru a distribui aplicații iOS și a procesa plăți”.

Într-un alt caz antitrust, Bruxelles-ul se consultă cu rivalii Apple cu privire la concesiile făcute de gigantul tehnologic pentru a liniști îngrijorările legate de faptul că blochează grupurile financiare de la sistemul său mobil Apple Pay.

Momentul anunțului Comisiei nu a fost încă stabilit, dar acesta nu va schimba direcția investigației antitrust, au declarat persoanele care cunosc situația.

Apple, care poate face apel la instanțele UE, a refuzat să comenteze viitoarea decizie, dar a amintit de o declarație de acum un an, când s-a declarat „încântată” de faptul că Comisia a restrâns acuzațiile și a spus că va răspunde preocupărilor, promovând în același timp concurența.

Aceasta a adăugat: „App Store a ajutat Spotify să devină cel mai important serviciu de streaming muzical din Europa și sperăm că Comisia Europeană va pune capăt urmăririi unei plângeri care nu are niciun merit”

Comisia – organul executiv al UE – a refuzat să comenteze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: