Finanțele nu mai amână majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, programată pentru 1 ianuarie 2024

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Prevederea prin care se amâna cu doi ani majorarea contribuției la Pilonul II de pensii nu se mai regăsește în proiectul de „ordonanță trenuleț” publicat miercuri de Ministerul Finanțelor. Asta înseamnă că contribuția la Pilonul II va crește la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% în prezent.

Amintim că Economedia a publicat, săptămâna trecută, un draft al „ordonanței trenuleț” care amâna cu doi ani majorarea contribuției  la Pilonul II, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024. (Detalii AICI)

Anterior acestui anunț, Marcel Boloș declara pentru HotNews că „impactul măsurii nu cred ca poate fi suportat de bugetul de stat”. „Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar”, spunea Boloș pentru jurnaliștii HotNews.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) cerea atunci Guvernului să nu mai amâne majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private, deoarece „contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”.

Ulterior, ministrul Finanțelor anunța că Guvernul nu va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Boloş a explicat că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, dar preciza că nu va fi amânată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

Potrivit legii inițiale, contribuția la Pilonul II trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: