Ministrul Finanțelor Marcel Boloș anunță, joi, că Guvernul nu va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii, după ce un proiect de ordonanță de urgență obținut de Economedia și G4Media arăta că majorarea de la 3,75% la 4,25% planificată pentru 1 ianuarie 2024 urmează să fie amânată cu doi ani.
„Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, transmite Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.
Anterior acestui anunț, Marcel Boloș declara pentru HotNews că „impactul măsurii nu cred ca poate fi suportat de bugetul de stat”. „Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar”, spune Boloș pentru jurnaliștii HotNews.
Economedia a scris, joi, că Guvernul vine cu noi măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, conform unui draft de proiect de ordonanță de urgență. Proiectul va fi discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite. Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis, după cum a scris EduPedu AICI. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor. În plus, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026, arată documentul. Aceasta nu este „ordonanța trenuleț” pe care se va baza bugetul pe anul 2024, ci un alt proiect de reducere de cheltuieli. Conform informațiilor Economedia & G4Media, proiectul de ordonanță a fost elaborat de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de liberali. Proiectul a fost semnalat anterior și de Sindicatul Național Sport și Tineret.
Și Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) au cerut Guvernului să nu mai amâne majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private.
Amintim că în ultimele săptămâni au existat mai multe încercări de a schimba sistemul Pilonului II de pensii.
De exemplu, săptămâna trecută, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrăgea public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care crea premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ulterior ministrului Finanțelor să clarifice textele din Codul Fiscal care „au fost invocate” că lasă loc de speculații.
În plus, la începutul lunii, proiectul noii legi a pensiilor aducea o prevedere neclară care, potrivit unor interpretări, putea face ca peste un milion de persoane, din cadrul microîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii private. Mai precis, un „sau” schimbat cu un „și” putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiile private către fondurile de pensii, conform unor interpretări. Ulterior, Ministerul Muncii a modificat prevederea neclară din noua lege a pensiilor referitoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, pentru a nu afecta Pilonul 2 de pensii.
La finalul lunii septembrie, Economedia scria în exclusivitate că mai mulți parlamentari PSD au propus să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, printr-un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Amendamentul „fantomă” a dispărut în cele din urmă din forma finală a documentului trimis la Guvern.
În plus, în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a decis că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2, pe lângă faptul că nu vor mai fi scutiți de impozit. Dacă își doresc să contribuie în continuare la pilonul de pensie privată, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Inclusiv firmele românești de IT spun că măsura de scutire a IT-iștilor de la Pilonul 2 este prezentată ca o îndulcire a taxării, pentru că se reintroduce impozitul, dar că „PSD și PNL joacă alba-neagra” și că „e clar că vor să distrugă Pilonul 2”. IT-iștii înmulțesc acum rândurile angajaților care nu contribuie la Pilonul 2, alături de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură. În total, aproape un milion de persoane care vor avea o pensie mai mică.
Totodată, noua lege a pensiilor reintroduce un comision din contribuțiile la Pilonul 2 pentru administratorii fondurilor de pensii private, care abia fusese eliminat în decembrie 2022. Iar o diferență majoră acum este că administratorii vor plăti acest comision din bugetul propriu, deși înainte era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private.