Industria reasigurărilor s-ar putea confrunta cu pierderi de sute de milioane de euro, după blocarea Canalului Suez, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, citat de Reuters și Agerpres. Echipele de salvare au realizat luni deblocarea şi ranfluarea parţială a navei portcontainer care eşuase. Blocarea Canalului Suez a afectat sever lanţurile globale de aprovizionare, provocând întârzieri costisitoare companiilor care încă se luptă cu restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Nava Ever Given, sub pavilion panamez, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat marţi pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie. Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roşie, asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia şi Europa. Anul trecut, au trecut prin această cale maritimă cel puţin 18.840 de nave.
“Acest eveniment va reduce câştigurile companiilor globale de reasigurări, dar nu va afecta profilul lor de creditare, în timp ce preţurile pentru reasigurările în domeniul maritim vor creşte suplimentar”, se arată în raportul Fitch. Blocarea Canalului Suez a afectat sever lanţurile globale de aprovizionare, provocând întârzieri costisitoare companiilor care încă se luptă cu restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19). “Pierderile finale vor depinde de cât de mult va dura până la reluarea traficului, dar Fitch estimează că pierderile ar putea uşor ajunge la sute de milioane de euro”, apreciază Fitch.