Fitch retrogradează Engie la ”A minus”, cu perspectivă stabilă

Rating pexels.com

Fitch Ratings a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul pe termen lung al companiei franceze Engie SA, de la “A” la “A minus”, şi ratingul datoriei subordonate, de la “BBB plus” la “BBB”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică şi servicii energetice. Compania are un portofoliu de 1,9 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km şi are 4.000 de angajaţi.

De asemenea, perspectiva atribuită ratingului pe termen lung este stabilă iar calificativul pe termen scurt a fost confirmat la “F1”.

Retrogradarea reflectă anunţul Engie conform căruia este puţin probabilă prelungirea duratei de exploatare a celor două reactoare nucleare de generaţia a doua din Belgia din 2025 în 2045, din cauza constrângerilor tehnice şi de reglementare.

În 2020, Engie a anunţat că pe termen mediu se va concentra pe creşterea capacităţii de energie regenerabilă, în timp ce creşterea numărului de proiecte de energie regenerabilă va afecta bilanţul. De asemenea, Engie a accelerat creşterea activelor de infrastructură descentralizată, iar în opinia Fitch aceste zone de investiţii sunt pozitive pentru ratingul companiei.

Peste 90% din investiţiile din 2021 vor fi alocate energiei regenerabile, reţelelor şi soluţiilor pentru clienţi.

Tot în 2020, Engie a anunţat majorarea programului de vânzare de active, la patru miliarde de euro, pentru a finanţa creşterea activelor în domeniul energiei regenerabile şi infrastructurii. De exemplu, în octombrie Engie a vândut o participaţie de 29,9% în SUEZ S.A. către Veolia Environnement, pentru 3,4 miliarde de euro.

Perspectiva stabilă atribuită ratingului pe termen al Engie reflectă aşteptate îmbunătăţire a performanţei financiare în 2021, presupunând că va exista o relaxare graduală a restricţiilor anul acesta, apreciază Fitch.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *