Fitch Ratings a retrogradat ratingul de soliditate financiară (IFS) al asigurătorului Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. (Euroins România) de la “B+” la “CC” (niveluri foarte ridicate de risc de credit) și l-a plasat sub supraveghere în evoluție (RWE). În același timp, agenția a plasat ratingurile IFS rămase ale Euroins Insurance Group (EIG), Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) și Insurance Company EIG Re AD (EIG Re), pe Rating Watch Negative (RWN).
Acțiunile de rating urmează anunțului ASF, autoritatea română de reglementare în domeniul asigurărilor, din 17 martie, potrivit căruia a retras licența de asigurare a Euroins România, a numit un administrator interimar și intenționează să deschidă procedura de faliment.
Decizia ASF de a retrage licența Euroins România și intenția sa de a cere falimentul acesteia reflectă opinia autorității de reglementare potrivit căreia fondurile de capital Solvabilitate II (S2) ale Euroins România s-ar situa cu 2,17 miliarde RON (aproximativ 441 milioane EUR) sub cerința de capital S2 și cu 1,75 miliarde RON (aproximativ 355 milioane EUR) sub cerința de capital minim. “În opinia noastră, aceste acțiuni au crescut în mod semnificativ probabilitatea ca Euroins România să nu-și îndeplinească obligațiile”, notează Fitch.
Diferența de capitalizare este determinată în principal de nerecunoașterea de către ASF a unui contract de reasigurare intragrup încheiat între Euroins România și EIG Re. “Presupunem că EIG Re va continua să plătească despăgubiri în cadrul contractului de reasigurare afectat. Cu toate acestea, conform condițiilor de reasigurare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contract fără a avea nicio obligație de plată în cazul în care licența Euroins România este retrasă. Cea mai mare parte a activității Euroins România este reprezentată de răspunderea civilă auto, din care o mare parte este reasigurată din cauza caracterului său long-tailed”.
ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (Fondul de Garantare a Asiguraților) ca administrator interimar al Euroins România. Acest lucru înseamnă că Euroins România nu se mai află sub controlul proprietarului său, EIG. “În consecință, am revizuit importanța strategică a Euroins România pentru EIG de la “Core” la “Importanță limitată”. Aceasta înseamnă că ratingul Euroins România este separat de cel al EIG RE și Euroins Bulgaria”, explică reprezentanții Fitch.
Euroins România contribuie cu cea mai mare parte a primelor la veniturile din prime ale grupului de asigurări consolidat. “Ca atare, în opinia noastră, profilul de afaceri consolidat al EIG se va deteriora ca urmare a suspendării noilor afaceri la Euroins România. În același timp, gradul slab de adecvare a rezervelor și de capitalizare a Euroins România a limitat profilul de credit al EIG. Ne așteptăm ca impactul global asupra profilului de credit al EIG să fie limitat, deși riscul sporit de reputație ar putea duce la o slăbire suplimentară a creditului. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la o deteriorare a profilului general de creditare al EIG, după cum a subliniat RWN pentru entitățile “de bază” ale EIG, Euroins Bulgaria și EIG Re”, notează raportul agenției.
Acesta notează că decizia ASF a fost contestată: Proprietarul EIG, Eurohold Bulgaria AD (B/Stabil), a anunțat că intenționează să atace în instanță decizia ASF, deoarece consideră că contractul de reasigurare în cauză este valabil. Au fost deja lansate investigații actuariale independente de către EIOPA și acționarul minoritar al EIG, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (AAA/Stabil), cu privire la validitatea contractului de reasigurare, investigații care ar trebui să se încheie până la sfârșitul lunii martie.
RWE este determinată de incertitudinile substanțiale legate de soarta Euroins România și de probabilitățile relative ale acesteia. În timp ce ar putea avea loc un faliment, alte scenarii pe care nu le putem exclude sunt o restabilire a licenței sau un run-off ordonat.
RWN privind entitățile bulgare ale EIG se referă la potențialul unor consecințe negative suplimentare ca urmare a acțiunilor autorității de reglementare din România, în special daune de reputație sau indicii de deteriorare a guvernanței corporative în cadrul grupului EIG.