Fitch: România și Bulgaria, cele mai vulnerabile țări din Europa Centrală și de Est la riscurile tranziției spre decarbonizare

poluare ploiesti ziarul incomod

România, Bulgaria și Polonia prezintă cele mai mari riscuri de tranziție la decarbonizare din Europa Centrală și de Est (ECE), arată o analiză a agenției globale de rating Fitch Ratings, scrie SeeNews.

Planurile naționale pentru energie și climă din România și Bulgaria estimează necesarul de investiții la 7% din produsul intern brut (PIB) pe an până în 2030, cu 3,1 puncte procentuale mai mult decât media la nivelul ECE, a precizat Fitch Ratings într-un comunicat de presă în care a prezentat concluziile raportului său.

Investițiile sporite de care au nevoie România și Bulgaria vor pune presiune asupra finanțelor publice, deși se așteaptă ca majoritatea să fie acoperite de sectorul public și de fondurile UE.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Țările din ECE cele mai vulnerabile la riscurile tranziției sunt considerate a fi cele cu cele mai mari nevoi de investiții verzi, care reflectă o poziție de plecare mai slabă din cauza expunerii la combustibili fosili, cele al căror spațiu fiscal este mai limitat și a căror capacitate de a pune în aplicare planurile de tranziție pare a fi cea mai slabă.

Ratingurile acordă mai multă importanță evoluțiilor pe termen scurt decât previziunilor incerte pe termen lung. Ținând cont de acest factor, impactul ratingului în ECE pare să fie gestionabil, în special dacă planurile de tranziție sunt elaborate cu atenție și utilizează instrumente de politică eficiente, cum ar fi taxele și prețurile pentru emisiile de dioxid de carbon, în timp ce costurile sunt eșalonate în timp și sunt identificate surse de investiții.

Pentru a evalua riscurile de decarbonizare ale țărilor ECE, Fitch Ratings a analizat dependența acestora de cărbune și de energia curată în generarea de energie, intensitatea și eficiența energetică a PIB-ului, tendința de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, proiecțiile privind atingerea obiectivelor de emisii zero până în 2050 și a identificat nevoile de investiții pentru tranziția către energia verde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.