Florin Cîțu: Ar trebui să alocăm pentru energie un anumit procent din PIB, cum facem pentru apărare / Nu sunt de acord să reducem TVA doar pentru un sector, nu vom face decât să creștem profitul unor companii

Redacția ian. 17, 2022 0 comentarii
Florin Citu, Palatul Victoria

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat luni că România are nevoie de un pact transpartinic prin care energia să primească un anumit procent din PIB pentru investiții, așa cum se întâmplă în acest moment la apărare, căreia îi sunt alocate 2 procente din PIB. El s-a declarat de asemenea împotriva reducerii TVA pentru un singur sector, explicând că astfel prețurile nu vor scădea, ci „nu vom face decât să creștem profitul unor companii”.

„Propun să gândim măsuri care să ne ducă în 2026 la o securitate energetică a României. Ar trebui să alocăm suplimentar bani de la buget, un procent de care să nu se atingă nimeni, cum avem acum în apărare, un procent să investim în acest domeniu. Să facem pact transpartinic, ca să ne asigurăm că în 2026 România este independentă energetic”, a spus Cîțu.

Președintele PNL a afirmat că liberalii sunt de acord cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie, însă „condiția de bază este să poți să și faci acest lucru și să o faci unitar”.

„Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector. Creezi un avantaj doar pentru un sector. Se creează tot felul de distorsiuni în economie și nu poate să funcționeze așa pe termen lung. Dacă vrem să reducem TVA, foarte bine, dar nu vom face decât să creștem profitul unor companii, nu vom vedea reduceri de prețuri, este părerea mea ca economist”, a spus Cîțu.

El a precizat crebuie aplicate măsurile în vigoare acum care duc la reducerea cu 33% a facturilor la energie și trebuie văzut dacă măsurile au fost aplicate de către sistemul energetic și de către furnizori.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *