Florin Cîțu cere comisie de anchetă după ce Guvernul a distribuit 30 de miliarde de lei din Fondul de Rezervă

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat pentru Economedia că va cere Parlamentului, în sesiunea următoare, să facă o comisie de anchetă, după ce Guvernul a distribuit 30 de miliarde de lei din Fondul de Rezervă în acest an, o sumă record.

„Comisie de anchetă în Parlamentul României pentru 30,1 miliarde lei cheltuiți de Ciolacu prin Fondul de Rezervă Bugetară. CEA MAI MARE SUMA cheltuită vreodată din FRB FĂRĂ rectificare bugetară. Aceasta trebuie să fie prioritatea numărul 1 a parlamentului în 2024. Verificarea celor 103 Hotărâri de Guvern prin care Marcel Ciolacu a DECIS, fără nicio fundamentare (pentru a lua banii de la un minister era nevoie de raportul semestrial asupra execuției bugetare care susținea sau nu aceste decizii. Acest raport face parte din procedura de rectificare bugetară.), să ia 30,1 miliarde de la unele ministere și să-i dea unde a avut el interes (10 miliarde lei au fost luați de la apărare, capitolul înzestrare). Fără precedent. Prin aceste HG-uri Marcel Ciolacu a încălcat legea bugetului și a înlocuit Parlamentul României cu propria semnătură”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Într-adevăr, cel mai recent raport al Consiliului Fiscal arată că Fondul de Rezervă a devenit un instrument discreționar și instrumentul prin care a fost evitată adoptarea unei rectificări bugetare.

Economedia a scris anterior, AICI, toate aceste lucruri. 

„În acest context, Guvernul a adoptat și OUG nr. 90/2023, care urmărește limitarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile și a celor cu investițiile, din ultimele două luni ale anului, la nivelul mediei ianuarie-septembrie 2023. Totodată, actul normativ a transformat Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului (FRG) într-un instrument discreționar prin care autoritățile pot ajusta bugetul general consolidat, redistribuind resursele necheltuite ale ordonatorilor principali de credite către alte domenii. Modificările privind funcționarea FRG au venit după ce, în septembrie 2023, Guvernul adoptase OUG nr. 73/2023, prin care a hotărât ca, din FRG, să se poată aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite. Astfel, FRG a devenit instrumentul prin care a fost evitată adoptarea unei rectificări bugetare”, a transmis Consiliul Fiscal.

Conform instituției, de la începutul anului și până în data de 14 septembrie 2023, când s-a modificat cadrul legislativ privind funcționarea FRG, au fost date 12 HG, în valoare de doar 0,6 mld. lei. Ulterior, în baza noului cadru legislativ de funcționare a FRG, au fost adoptate 91 de HG, în valoare de circa 29,5 mld. lei.

Spre comparație, în perioada 2007-2022, alocările din FRG au variat între un minim de 0,53 mld. lei, în 2015, și 7,96 mld. lei, în 2020 (a se vedea Anexa XV). Prin urmare, alocările pe anul în curs, până la data de 15 decembrie, sunt de aproape 4 ori mai mari decât maximul anterior, înregistrat în primul an de pandemie, și de peste 8 ori mai mari decât anul trecut (3,6 mld. lei alocări în 2022).

Consiliul Fiscal a subliniat că utilizarea FRG, înlocuind de facto rectificarea bugetară, creează un precedent ce implică riscuri majore, de la lipsa de transparență în execuția bugetară, până la utilizarea discreționară și accentuarea recurgerii la derogări de la regulile fiscale.

alocari fondul de rezerva
Sursa foto: Consiliul Fiscal

Comentarii

  1. Păi tov. Câțu de ce ăia de la Curtea de Conturi dorm in bocanci?
    Aici se vede din F35 cum se dreneaza bugetul de stat?
    Cred ca Busuioc nu stie cu legea!😵😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *